Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/012station

Marketing

Od kocke do sfere

Nedavno nas je Penellope spominjala na svom blogu i tako je palo jedno obećanje s naše strane. Tema su bili programčići za izbor frizure. Naš komentar je bio sljedeći:

Koljege bljogeri iz svemirske postaje 012 će sad da kažu nešto... taj program je goli piiiiiiiiip od ovce jerbo još nitko nije napravio hologramski 3D-prikaz ljudske glave. Naravno mi ćemo biti prvi u tome. Na žalost ovakvi programići za uporabu u kućnoj radinosti mogu malo pomoći, ali čitanje tamo prikazane slike je ipak u oku promatrača. Nešto što ne profesionalno oko misli da je dobro, biti će sasvim drugačije u oku profesionalca. Majstora koji razmišlja plastično i trodimenzonalno o glavi koju obrađuje. To je nešto što samo frizerski Jedaj-majstor može imati u glavi i za što trebaju godine i godine brušenja sile. Na žalost za danas već imamo pripremljen post... ali pozabavit ćemo se s tom temom čim uhvatimo malo vremena na postaji. Kakve frizure idu, a kakve frizure treba izbjegavati uz koje oblike lica. Znate ono, okruglo, četvrtasto... itd...

Dakle već iz tog komentara mogli ste shvatiti naš stav o takvim programima, za koje se može reći da imaju isključivo zabavnu vrijednost. Drugim riječima primjena tih programa nema stvarne vrijednosti u profesionalnom okruženju. Razlog nije samo dvodimenzionalnost prikaza, već i ne postojanju ostalih podataka poput gustoće i kvalitete kose. Realna prosudba pri odabiru najprikladnije frizure može biti donesena isključivo na temelju ne posrednog uvida. Što je i logično. Jer se ni jedna osobna usluga ne izvodi online. Po definiciji ista zahtjeva osobni kontakt.

Dakle kao što je već navedeno, jedan od glavnih, ali nipošto jedini parametar pri izboru frizura je oblik lica. Oblik lica određuje struktura facijalnih kostiju, a ne obrazi kao što većina ljudi automatski pretpostavi. Tako lica u osnovi dijelimo na slijedeće oblike:

1. četvrtasto lice
2. duguljasto ili ovalno lice
3. trokutasto ili srcoliko lice
4. okruglo lice

Svaki od tih oblika ima neke zakonitosti i frizure koje treba izbjegavati. Tako recimo, četvrtasta lica trebaju izbjegavati geometrijske frizure koje dodatno naglašavaju njihove izražene linije lica. Šiške su odličan izbor za takva lica budući im omekšavaju crte s razbijanjem oblika. Posebice ako šiške nisu prepravilne i ravno odrezane. Stepenaste frizure također dobro prolaze pod uvjetom da su dorađene okruglom četkom koja omešava njihove linije. Dužina kose kod ovog tipa lica može se kretati od duže do kratke, ali generalno treba izbjegavati prestilizirane, pravilne i ukočene frizure.

Četvrtasti i ovalni oblik lica

Istodobno, duguljasto lice ne podnosi ravnu kosu koja naglašava izduljenost lica. Izbor frizura za ovaj oblik lica trebale bi biti one bogatog volumena u dužini između brade i ramena. Također trebalo bi izbjegavati rezanje kratkih slojeva pri vrhu, a vrhove šišati tako da stvaraju privid širine i punoće kose.

Trokutasta lica s druge strane ne idu dobro uz frizure koje naglašavaju širinu lica tj. jagodične kosti, kao što to čine bob-frizure iz 20-ih godina prošlog stoljeća s kosom odrezanom u visini brade. Takvim licima odgovaraju valovite i kovrčave romantične frizure s mekanim razdjeljkom sa strane, koje zaobljuju "oštre" vrhove trokutastog lica. Ujedno u cilju uravnoteženja male brade, kosu umjesto pri vrhu treba "otvarati" pri dnu.

Trokutasti i okrugli oblik lica

Okruglo lice pak, ne podnosi frizure s razdjeljkom po sredini glave i frizure u visini brade i vrata, koje dodatno naglašavaju kružni oblik. Takvim licima odgovaraju frizure dužine nekoliko centimetara iznad brade ili one do ramena. Taj oblik lica u načelu traži naglašavanje volumena pri vrhu glave, kao što se lijepo vidi i iz prikazane slike. Vidljivo je kako i asimetrične frizure s pramenovima različite dužine lijepo pristaju tom obliku.

Znači to su neka opća pravila, ali detaljniju analizu svoje glave i pripadajućih joj izraslina... ipak prepustite profesionalcima. Jer kao što rekosmo, osim oblika lica postoji još puno parametara koji određuju izbor frizure koja će vam najbolje pristajati...

zapovjednica svemirske postaje br. 012
Andreja

Post je objavljen 20.01.2007. u 21:12 sati.