Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Arirang

Nakon dužeg vremena nepisanja na ovom blogu pišem ponovno s odlukom da ću nastaviti pisati barem povremeno. Iako nisam pisao, i dalje učim korejski i gledam puno korejskih filmova.

Danas ću govoriti o korejskoj pjesmi arirang. Naravno, osnovne informacije izvadio sam iz Wikipedije. Arirang je jedna od najpopularnijih i najpoznatijih Korejskih narodnih tradicionalnih pjesama, u i izvan Koreje i postoji u više od stotinu verzija. Kliknite na sljedećih pet linkova za barem pet verzija:

Standardna verzija
Arirang
Miryang Arirang
Jindo Arirang
Yeongcheon Arirang

Ime ispred imenice Arirang označuje uglavnom mjesto u kojem je napravljena određena verzija pjesme. Originalna forma Arirang pjesme je Jeongseon Arirang koji se pjeva u okružju Jeongseona već više od 600 godina. Najpoznatija verzija Arirang pjesme je ona iz Seoula, tzv. Bonjo Arirang.

Image Hosted by ImageShack.us

Mnoge verzije pjesme opisuju putnike koji se susrežu prelazeći planinu, a Arirang je ime prijelaza na kojem se sretnu. Neke verzije pjesme spominju konkretnu planinu, Mungyeong Saejae jugoistočno od Seoula. u Samoj Koreji ima više planinskih prijelaza s imenom Arirang.

Riječi pjesme

Arirang, Arirang, Arariyo...
Arirang gogaero neomeoganda.
Nareul beorigo gasineun nimeun
Simnido motgaseo balbyeongnanda.

Arirang, Arirang, Arariyo...
Ja prelazim preko Arirang prijelaza.
Čovjek/žena koji me je ovdje napustio
Neće hodati niti deset lija prije nego ga zabole noge.

Ima i drugih stihova, ali se razlikuju od verzije do verzije. Također, ove bi se stihove moglo pojasniti i interpretirati no mislim da nije potrebno.

Image Hosted by ImageShack.us

Postoje četiri filma s nazivom Arirang iz 1926., 1954., 1968. i 2003. godine. Postoje i Arirang televizija i radio, te dva sastelitska programa, a planira se i treći koje svima preporučam. Internet stranica je arirang.co.kr no trenutačno se program ne može gledati preko interneta nego samo satelita.

Post je objavljen 17.01.2007. u 22:45 sati.