Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lelana

Marketing

LIČKI DORUČAK

SIR ŠKRIPAVAC

Image Hosted by ImageShack.us
Priprema:
Svježe mlijeko procijedi se kroz gazu i zagrije na 36 °C. U toku zagrijavanja na 5 - 8 litara mlijeka ubaci se šaka soli i veća žlica tvorničkog sirila. Sve se dobro promješa i ostavi 45 minuta kako bi se mlijeko podsirilo. Gruš se usitni velikim kuhinjskim nožem na veličinu kukuruznih zrnaca, promješa i ostavi 5 minuta. Zatim se ponovno usitni i ostavi da se slegne još 5 minuta.
U cjedilo se uloži gaza i na nju istrese gruš, kako bi se procijedio. Krajevi gaze prebace se preko grude sira. Obruč od kalupa za tortu stavi se u oprani i osušeni sudoper, a ocijedeni gruš s gazom stavi u njega i ostavi 30 minuta. Zatim se gaza sa sirom izvadi, a sir odmota i ponovno položi u kalup, ali suprotnom stranom.
Kalup se pokrije i ostavi da stoji jedan dan. Cijela površina odstajalog sira natrlja se solju i vrati u kalup te ostavi još 24 sata. Gotovi sir škripavac izvadi se iz kalupa i stavi tri tjedna na zrenje, na 16 - 18 °C. Na čistu daščicu stavi se sir i pokrije sitom na kojem će se u toku zrenja stalno mjenjati mokra gaza ili kuhinjska krpa, radi održavanja vlage. Surutkom preostalom od pripravljanja nekog drugog sira, 3 – 5 puta škripavac se opere. U toku zrenja poprimit će lijepu žutu koru i bit će izrazito ugodna okusa i mirisa.
Može se siriti od ovčjega ili kravljeg mlijeka, a pod zubima škripi dok se jede pa je po tome i nazvan.


PRŠUT

Image Hosted by ImageShack.us
Lički pršut je prepoznatljiv delikates s ovih prostora, omiljen i cijenjen na svakoj trpezi. Za njegovo pripremanje potrebna je i posebna receptura da bi on ukusom, bojom i mirisom bio to što i jeste.
Početkom zime kada se svinjsko meso sprema za duge i hladne ličke zime, odvoje se plećke i butine za pripremu pršuta. Najprije ih je potrebno usalamuriti. Prokuva se oko 10 litara vode i ostavi da se hladi. Očistiti i samljeti pola kilograma češnjaka. Dodati u ohlađenu vodu. Potopiti šunke u vodu, ocijediti i dobro osoliti, vodeći računa o zasjecima i vrhu kosti. Tu ne štediti so. Redati u drvenu kačicu. Preliti preostalom vodom. Pršut u salamuri treba da stoji oko 3 tjedna. Potrebno ga je povremeno okrenuti. Nakon 3 tjedna izvaditi ga iz salamure i objesiti da se ocijedi. Tad nastupa dimljenje. Pršut se polagano dimi oko 2 mjeseca. Loži se drvima, piljevinom i ponekom borovom granom. Nakon 2 mjeseca ostaviti pršute u podrum ili tavan da zri još najmanje pola godine. Uhvatiće se pljesanj koju ne treba skidati, jer je to prirodna konzervacija. E, u doba zrenja pršuta presudnu ulogu ima lički zrak, koji je karakterističan samo za to podneblje. Strujanja zraka i vjetrovi koji tu pušu čine ga specifičnim i prepoznatljivim.
Sjeći na tanke šnjite i meziti.

BASA
Image Hosted by ImageShack.us

Staviti malo jogurta u litru, dvije mlijeka i ostaviti dok se ne ukiseli... Uzeti gazu oko 70x70 cm i zavezati krajeve, 2 i 2. Nasuti u gazu kiselo mlijeko i objesiti negdje da se cijedi iznad padele! Neka tako kapa surutka, otprilike dva dana, dok ne iskapa. Dodati u taj sir skorupa ili žlicu vrhnja, malo posoliti. Surutku ne bacati - popij pomalo - dobro ce ti doći ako imas problema sa jetrom. Basu i surutku čuvati u hladnom. Basa se poslužuje uz pole, pršut, slaninu, kapulu, češnjak...

CICVARA

Image Hosted by ImageShack.us
Potrebno je:
150 g kukuruznog brašna
1,2 l mlijeka
100 g maslaca
600ml kiselog vrhnja
žličica soli

Priprema:
U kipuće mlijeko dodajte polovinu maslaca, sol i
umješajte kukuruzno brašno. Stalno mješajući
kuhajte oko 15 minuta. Drugu polovinu maslaca
umješajte u gotovu cicvaru.
Poslužite sa kiselim mlijekom, kiselim vrhnjem
ili bijelom kavom.


ŽMARE (čvarci)
Image Hosted by ImageShack.us

Žmare ili čvarci dobijaju se prilikom topljenja svinjske masti. Svinjsko salo se reže na sitne kockice i topi se mast. Kada se te kockice istope nastaju žmare ili čvarci koji se dobro ocjede od viška masnoće, posole i jedu sa domaćim kruhom ili palentom.


Post je objavljen 17.01.2007. u 22:03 sati.