Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mosor2

Marketing

Životno važna pitanja





Znate li što je informatika? Hajmo, curice i dječaci - vi što svakodnevno visite na računalima. Ako ne znate, ja ću vam citirati pouzdan izvor:

"Informatika je znanost o sistematskom i učinkovitom obrađivanju, osobito pomoću računala, informacija kao medija ljudskog znanja i medija za komuniciranje u području tehnike, gospodarstva i društvenih znanosti."

Eto, sad znate. A znate li što je ratniku potrebno na bojišnici?

"Ratniku na bojišnici potrebna je objedinjena, u realnom vremenu vjerna slika bojišnice i neophodan stupanj spretnosti u zapovijedanju, reagiranju i koordinaciji uspravno i vodoravno u izvršavanju povjerenog zadatka na toj bojišnici."

Toliko vama naivnima što ste mislili da ratniku na bojišnici prije svega treba puška. Treba mu slika. Slika, i stupanj - uspravno i vodoravno.

Ništa vi ne znate. Citiram vam gradivo koje se predaje u vojnim školama u RH. (Tko zna, možda mi sutra ukinu blog zbog odavanja vojnih tajni.) Pustit ću sad predavaču da vam objasni pojmove željene, stvarne i viđene situacije na bojišnici:

"Željena situacija stanja na bojišnici je ona situacija koju bi mi željeli ostvariti na bojišnici, odnosno ono što bi mi željeli da se u stvarnoj situaciji dogodi, stvarna situacija stanja na bojišnici je ona situacija koja definira trenutno stvarno stanje na bojišnici, viđena situacija stanja na bojišnici je situacija koja je prikazana od strane promatrača i ne mora se podudarati sa stvarno viđenom situacijom jer ovisi o rasuđivanju i percepciji promatrača i njegovom viđenju ishoda. Ova stanja su međusobno povezana, jer željena i viđena situacija teže da budu što bliže stvarnoj situaciji, jer samo tada imamo točne i pravodobne informacije o stanju na bojišnici. Razlika između željene i viđene situacije definira odluku i akciju koja tada djeluje na stvarnu situaciju."

Jel sad jasno?

Zašto se notorne gluposti serviraju kao znanstvene istine? Pa valjda zato da notorni glupani ispadnu znanstvenici. Vojska, barem na našim prostorima čvrsto je utemeljena na privilegijama zapovjednog kadra i zaglupljivanju običnih vojnika. Valjda zato jer je samo takva vojska kadra na zapovijed izvesti tenkove na vlastiti narod.

Činjenica je međutim da takva okoštala vojska ne može obraniti ni očuvati zemlju - vidjeli smo to na primjeru vojske Kraljevine Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, kao i JNA devedesetih - u oba slučaja, bila je faktor dezintegracije države koju je, kao, branila. Ovakva HV ne bi bila iznimka.

Zato kad vidim klinca koji civilno služi vojni rok, dođe mi da mu stisnem ruku. Od njega zajednica ima trista puta više koristi, nego kad bi učio bisere poput gore priloženih ili po zvizdanu zauzimao neku čuku poviše Sinja.

Naučit će on i sam pucati, ako zatreba, i braniti domovinu, ukoliko ona toga bude vrijedna.

Post je objavljen 20.01.2007. u 10:01 sati.