Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/putdosrca

Marketing

OPET "DOBRE VIBRACIJE"

Nadamo se da ste zavirili na simpatičnu stranicu Dnevna doza dobrih vibracija, a ako niste učinite to SADA. Ako nemate za to vremena i snage, vratite se sutra kada će Vam biti bolje i Vi odmoreniji.
Mi smo zavirile i naišle na nešto vrlo aktualno i životno.


KLINCI VOLE GNJAVITI OKO JELA

Opuštena, ugodna atmosfera i strpljivost pri hranjenju od najranije dobi važni su kako bi dijete steklo zdrave navike vezane uz raznovrsnu i redovitu prehranu, ali i kako bi se navikla polako jesti, uvijek sjedeći za stolom, nikada "s nogu".

Djecu od najranije dobi treba navikavati na što raznovrsniju prehranu, no kod male djece, koja prirodno osjećaju koje tvari im nedostaju, dobro je što više poštovati želje. Međutim, kako dijete raste, kompliciranje i "zanovijetanje" uz hranu jedan je od načina izražavanja nezadovoljstva ili privlačenja pozornosti. Ključne riječi za rješavanje problema vezanih uz jelo su mirnoća i strpljivost.

U početku, ako dijete odbija hranu, maknite tanjur i ne dajte mu ništa jesti do sljedećeg obroka. Gladno dijete manje je sklono odbijanju hrane.

Što možete učiniti?

1. Koliko god vas izluđuje dijete koje dugo gleda u tanjur i ne jede, pokušajte to ne pokazati: može se desiti da, što ste uznemireniji i ljući, dijete više ustraje u odbijanju hrane

2. Kao i u ostalim odgojnim elementima, trudite se primjenjivati pozitivan pristup - umjesto da djetetu kažete: "nećeš dobiti slatkiš dok ne pojedeš", pokušajte mu reći: "kad pojedeš, dobit ćeš svoj omiljeni slatkiš"

3. Nikad djetetu ne govorite kako nemate vremena za njegove trosatne scene za stolom –možete postići suprotan efekt, tj. dijete može još jače ustrajati u svom naumu

4. Uvijek tražite od djeteta da jede za stolom, a ako ono to odbija, pokušajte ga "prevariti" šarenim stolnjakom, priborom za jelo, čašama ili tanjurima s njegovim omiljenim likovima

Kao i uvijek, pravila nema, ali preporučeni postupci efikasni su kod većine djece. Ako ne uspijete na ovaj način, pokušajte se posavjetovati s dječjim psihologom. Stručnjak će procijeniti koji bi model ponašanja bio najprikladniji za vaš problem. Naime, drastičniji slučajevi odbijanja hrane mogu imati različite uzroke, pa se na različite načine i "liječe".


Svima koji navrate na ove stranice želimo da se ugodno ovdje osjećaju!




Post je objavljen 15.01.2007. u 21:40 sati.