Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bloodeeleeshte

Marketing

Ispravljači

Ovo nevažno njurganje ispod je potaknuto k'o i uvijek, banalnim pričicama iz stvarnosti, a u vezi je raznih Pametnjakovića & njihovih podvrsta koji su se namnožili, no ne bum ih sad sve nabrajao... izvol'te vi ako hoćete...
Disclaimer: ne isključujem (i inače) sebe iz nijednog od likova o kojima pričam na ovom blogu; već samo postojanje bloga je izvjesni dokaz devijacije :P ...
Ipak, tema su oni koji tjeraju u krajnost, naravno...a pogotovo kad su u krivu, takve najviše volim....

Pametnjakovići: nesustavna, viša rodna skupina individua različitog spola, dobi, težine, obrazovanja, spolnog opredjeljenja, duljine noktiju, neovisno slušaju li Celine Dion ili Fakoffbolan. Zajedničko: osjećaj samopravednosti, ljubav za nevažne detalje i efemernosti primjećene kod njihovih subesjednika, a koje obavezno moraju odmah ili u najnezgodije vrijeme podijeliti uživo s istima (važno, jer nemreš lako pobjeć', za razliku od ovog bloga od čijeg vas tupljenja dijeli tek mali crveni iks).

Dvije značajne podskupine: Ispravljači i Prigovarači. Mislim, svi mi volimo biti sveci i u pravu s vremena na vrijeme, no Ispravljači ipak hodaju sa stalno uzdignutom glavom, opominjućim prstom i kritičkim jezikom uvijek spremnim na opomenu. Dok ajde, skidam kapu suvislim i pristojnim Ispravljačima s timingom, nisam baš oduševljen samouzetim pravom raznih žlabravaca koji još i nisu u pravu, da me nepotrebno ispreskakuju uživo i na prvu.

Prigovarači su pak rođeni biti sveučilišni profesori koji maltretiraju studente do ruba puknuća istih, a ako to čudom nisu onda se ostvaraju u poslovima nižih oficira u vojsci ili sitnih šefića u poduzećima za proizvodnju lanaca za motorne pile - ali ako ni to, onda su to oni ljudi koje viđate na ulici s grčem na licu i neostvarenim općim nezadovoljstvom, koje ispuhuju gdje god stignu.

Ispravljači su kao olfo pozitivniji, kreću se od likova poput zajedljivog doktora Korkuta, preko sljedbenika bilo koje ideologije zažarenih očiju koji će je braniti dok ne dosade sebi samima, do profesionalnih grintavaca i sveznadara & dokonih penzionera.

Tipičan primjer banalnog čina Ispravljaštva:
"Kaj jedeš?"
"Burek sa sirom"
"Ne postoji burek sa sirom nego samo sa mesom, to ti je SIRNICA"
Moj odgovor (često i prešutim): "Postoji, seko - držim ga u ruci. Nisam dao da mi Sirnicologiju popuje ni kolegica iz Sarajeva kad je ovamo dolazila, jer kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin. Briga me u kojoj rupi svijeta neku stvar zovu ovako ili onako, ovdje to zovemo Burek sa sirom a u najvećoj većini pekarnica to i piše. Na Baščaršiji sigurno rade i bolju tursku kavu, pa mi unatoč tome ujutro sebi ne kuhamo Kahvu".
To sam sigurno deset puta prošao s raznim ljudima. Dosta više sirni pravednici! Došlo je ionako iz Turske, tamo to zovu valjda Sirgoglogologum, 'oćemo po njihovom?

Ima tu i tona "kvazi-hrvatski jezik" Ispravljača koje ne spriječava da uredno govore "ubistvo", isto i s engleskim, latinskim i inim "znalcima" (par fraza), korektorima naglasaka i povijesnih datuma, ispravljačima držanja, utjerivačima uljudbe i bontona... i sve to bi mi bilo svejedno da me svojim efemerijama ne prekidaju - ne u pola misli, nego u pola riječi ili u pol' zalogaja (sa "vilica se drži okomito a nož u lijevoj pod 90 stupnjeva").

Primjer2:
Jedan moj poznanik (policajac, dakle čovjek sa smislom za toleranciju dead) izašao napokon van na "spojak" s nekom curom koja mu se užasno sviđala. I tako, odu oni u kafić na čašicu usiljenog razgovora i konobar im donese colu. On si krene točiti, a ona okreće očima. On pita "što nije u redu" i dobije mrtvo ozbiljno "mislim, valjda se dami natoči prvo...". Pokušajte dokučiti do koje minute je dogurala njihova u zvijezdama upisana veza wave

primjer 3:
Sretnem jednog tupka poznanika na cesti za vrućeg ljetnog dana. I nismo još stigli razmijeniti pozdrave, a on onako značajno i podučavačkim tonom: "...skini sunčane naočale da se možemo gledati, ovako ispadaš nepristojan...."
WTF??
Bah.....

Ispravljač meets Prigovarač
Sjedim kod frizera za muške i čekam svoj red na guljenje mašinicom, pred Božić. Nekom mladcu blaziranog lica frizerka fazonira (češlja, glocka škaricama, što li?) ono kosice koju je valjda odbio rezati da ne bi jadan izgubio Nano Pršo look. I tako on njurga i obavlja posao Prigovarača, usmjerivši se na sve kaj dolazi s radija "pa kaaj ovaj Otvoreni ponavlja u ciklusima istu muziku mogli su (ključna riječ, Prigovarači uvijek znaju kako to treba napraviti) ubaciti u loop više file-ova" (a frizerka šuti, njoj da je slavonskih tambura - nirvana)...."već su mi doovde s tim svim blagdanima, pa u Europi se radi naveliko dok mi plandujemo" (fiksacija Prigovarača: u imaginarom "VANI" o kojem naravno sve znaju - je sve bolje, i vlasnike pasa globe za svaki drek na cesti i "VANI uvijek dobiš čašu vode uz espresso" i uostalom "nije macchiato kad je sa toplim mlijekom nego sa netučenim hladnim polumasnim fuuj konobar nema pojma, nek ode u Milano vidjet kak se to radi"), a onda izjava koja je bila okidač za špijuna-spavača, tj. penzića Ispravljača koji je dotada proučavao sise Alke Vuice iz nekog starog časopisa:
-"i uostalom, kakav je to debilni izraz - Božićni blagdani? pa Božić je samo jedan dan? Mislim...."
- "mladi gospon to je sramotno neznanje za vas - i Štefanje, kak mi Agrameri to velimo (ma da, plus cijelo Zagorje, Prigorje, Podravina i Međimurje) je blagdan, čitajte malo Stari Zavjet (deda, tamo nema ništa, tvoj Štef je iz 4 stoljeća nove ere) i Novi, informirajte se."
-"to je sve poslije Božića...." uvrijeđeno će Nano.
-"opća kultura je da su Božić i Štefanje naša stara agramerska dva božićna blagdana, mladi bi danas trebali biti malo pismeniji, okrenuti se vjeri a ne.... blabla...."
Dragi pravedni Deda, onda budi pismen i ti i znaj da je i blagdan Sveta tri kralja isto božićni blagdan, pomislih ja u sebi (jer javno, osim na ovom blogu, pokušavam kontrolirati Pametnjakovića iznutra), ali svađa dva pravednika se nastavila....
-"mi imamo više katoličkih blagdana nego iko"
-"ne ne mladi gospon, sve imamo kao i svi drugdje u svijetu"
-"ma dajte molim vas"
-"informirajte se, čitajte Bibliju tamo vam sve piše koji su sveci i blagdani..."
Tad bih već izišao i sam si počupao ono kose umjesto šišanja, jer ne znam čemu i na kraju dana ponovo slušati te sukobe Titana Znanja zujo, koji su svakodnevnica po tramvajima, na poslu, po dućanima, forumima, trgovima pa i obiteljima - nego niti Pametnjakoviće briga da stvarno provjere svoje kvazi-činjenice, da npr. nemamo najviše (Austrija mislim ima više službenih katoličkih blagdana od Vatikana), niti su u svim zemljama isti, niti u Bibliji piše koga će sve još nepostojeća crkvena hijerarhija proglastiti svecima u budućnosti, niti je (kao i obično) vrijeme niti mjesto... ali volja Pametnjakovića je nesalomljiva i oni to mogu i uvijek i svuda, samo da se rola kontroverza. Ko Rocco Sifredi i Viktorija Džonlić, na klupi i u parku.... uz dodanu kvalitetu timinga koji ti nakon radnog dana sjedne ko sirnica na loš macchiato.....

Post je objavljen 13.01.2007. u 03:02 sati.