Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Problem zaštićenih najmoprimaca može se brzo riješiti kad bi to Vlada RH željela

Da se sve može kad se samo hoće, potvrđuje najnoviji primjer iz Vlade RH koja se odlučila na donošenje zakona o oduzimanju zemljišta uz naknadu u svrhu građenja rukometnih objekata za predstojeće svjetsko prvenstvo u rukometu. Više o tome možete pročitati na stranicama Jutarnjeg lista. No u Hrvatskoj postoji jedan puno važniji problem kojeg Vlada RH uporno izbjegava riješiti iako je situacija vrlo jasna.

Problem tzv. zaštićenih najmoprimaca koji već 50 i više godina žive u stanovima na koje su imali stanarsko pravo. Radi se o nekih 5000 – 7000 obitelji koje su imale tu nesreću da su stekli stanarsko pravo na stanovima nad kojima je bila izvršena nacionalizacija. Iako je u vrijeme kad su stekli ta stanarska prava bilo potpuno svejedno radi li se o nacionaliziranom ili društvenom stanu, s dolaskom HDZ-ove vlasti devedesetih načinjena je ogromna nepravda tim nosiocima stanarskog prava koji su ni krivi ni dužni postali građani drugog reda jer nisu dobili pravo otkupa stanova nad kojima su imali stanarska prava.

Razlog za takvu diskriminaciju vladajući su našli u obrazloženju da se radi o nacionaliziranim stanovima usprkos činjenici da zakon o stambenim odnosima nije razlikovalo nacionalizirane stanove od drugih stanova. I sad se tu vraćamo na priču o zakonu o oduzimanju zemljišta za SP u rukometu. Naime oduzimanje zemljišta po takvom zakonu nije ništa drugo nego nacionalizacija, ali uz naknadu vlasnicima. I to je ono što je bitno naglasiti, naknada vlasnicima.

Rješenje pitanja stanarskih prava za navedene obitelji je vrlo jednostavno. Država treba obeštetiti izvorne vlasnike stanova, baš kao što će država obeštetiti vlasnike zemljišta, a nosiocima stanarskog prava treba omogućiti otkup tih stanova po istim onim uvjetima kakve su imali svi drugi nosioci stanarskog prava koji su otkupili svoje stanove.

Post je objavljen 11.01.2007. u 18:34 sati.