Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoko

Marketing

Razočaranje & ljubav...

Ima mnogo ljubavnih razočaranja, jer se od ljubavi očekuje više nego što može dati. Zato tako često početni zanos zamjenjuje osjećaj da to ipak nije ono pravo, ono što se žarko željelo. Zato neki rezignirano zaključuju da ljubavi i nema, dok drugi idu iz odnosa u odnos, uzaludno tragajući za istinskom ljubavlju.
U početnom ljubavnom zanosu se budi nada da će očekivanja biti ispunjena. Razočaranje i hlađenje nastupaju kada se suočimo sa činjenicom da od toga nema ništa.

Što sve ljubav ne može pružiti a vrlo često se očekuje?

Ljubav ne može povratiti izgubljeno samopouzdanje. Zahtjevamo od voljene osobe da vjeruje u nas kako bismo, posrednim putem, povjerovali u sebe same. Uzalud, naravno. Naše samopouzdanje ovisi od nas, ne od drugih, ma koliko nam bliski bili.
Ljubav ne može nadomjestiti samopoštovanje. Od voljene osobe mnogi očekuju obožavanje. Očekuju da ih postavi iznad svih, kako bi prešli preko mučnog osjećaja manje vrednosti. Stvar, međutim, stoji obrnuto. Tko sebe ne cijeni, neće povjerovati ni da ga itko drugi zaista cijeni.
Ljubav nas neće osloboditi samoprijezira. Naprotiv, upravo iz samoprijezira proizlazi osjećaj nevoljenosti. Tko sebe ne voli, neće povjerovati ni da ga netko drugi voli. Tko je sebe odbacio, tuđe prihvaćanje mu neće pomoći.

Ljubav nas neće osloboditi osjećaja krivice.
Ljubav nas neće osloboditi strahova i inhibicija.
Tuđa ljubav neće ispuniti unutarnju prazninu, niti će dati smisao besmislenom životu.
Ljubav nas neće osloboditi nas samih i problema koje u sebi nosimo. Naši unutrašnji problemi ulaze u naš odnos sa drugom osobom, razarajući ga.
Ljubav nas, također, neće osloboditi obveze da aktivno učestvujemo u svom životu i rješavamo sve one vanjske probleme koji svakodnevno dolaze. Voljena osoba to ne može činiti umjesto nas, iako se to nerijetko očekuje.

Ljubav spada u one riječi kojima se pridaje toliko različitih značenja da vrlo lako bivaju zloupotrijebljene.

Ljubav nije porobljavanje, iako se u mnogim odnosima očekuje da se drugo biće, u ime ljubavi, odrekne vlastite volje. Ljubav, naprotiv, podrazumijeva uvažavanje tuđe slobode.
Ljubav nije iskorištavanje, iako se prečesto u ime ljubavi iskorištava.

-Josip-

Post je objavljen 09.01.2007. u 16:47 sati.