Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

DDR - film

Povodom premijere filma DDR - Dobrodošli u Rijeku koja će se održati u petak 12. siječnja u dvorani Stereo, na Riječkom kolodvoru održana je konferencija za novinare.
Voditelj projekta Žak Valenta je novinarima pojasnio da je presica opet sazvana na kolodvoru da bi se svi zajedno prisjetili atmosfere i predstave DDR.
Zatim je nazočne upoznao sa filmom koji se sastoji od kadrova koji su snimani za vrijeme rađenja i izvođenja predstave. Kako je kazališnu predstavu problematično prenjeti na video medij, odlučili su se za neku vrstu hibrida između dokumentarnog filma i predstave. Shodno tome, nazvali su ga Art filmom.
Film su snimili i montirali autorski tim Zoran Krema i Ricardo Sabadini koji su nedavno u Palachu predstavili svoj film Strašni Riječani. Oni su rekli da je snimanje bilo tešku jer se predstava odvijala na dvije različite lokacije, odnosno na Pećinama i glavnom kolodvoru, te je jedan od njih Fićom morao brzo voziti da bi stigao glumce, dok je drugi snimao u vlaku. Zato su zaključili da su muke snimatelja bile jednake mukama glumaca. Fil je snimljen u dvije verzije, a u dvorani Stereo će se prikazati kraća verzija filma koja traje nešto manje od 50 minuta. Poput predstave u filmu se problematizira pitanje mentaliteta i identiteta grada Rijeke, dok su originalni filmski djelovi iz predstave ukomponirani u videospot.
Oluka da se premijera odvije u Stereo dvorani pala je iz razloga što će se osim filma odigrati dio predstave, a po njihovom mišljenju dvorana Stereo pruža najadekvatnije uvjete za takav program. Nakon projekcije nazočne će zabavljati DJ Robert Merlak.
Film će u prodaju krenuti tek u rujnu ove godine i to u knjižarama u Rijeci i Zagrebu, a tiskanje DVD-a djelomično će financirati Hrvatske željeznice.
Najavili su igranje predstave DDR na Riječkim ljetnim noćima i na festivalu suvremenog plesa kada planiraju publiku iz Zagreba autobusom prevoziti u Rijeku.


Post je objavljen 09.01.2007. u 13:06 sati.