Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

Koncentrični krugovi

Krugovi bratstva

Potaknut donjim komentarima , odlučih se za ovaj , a i slijedeće postove. Prvo sam razmišljao da na te komentare dodam samo i svoj komentar ( možda malo veći ) , no iskrsla tema mi se
učini prevažnom , da je samo tako popratim . Goldy i Malika su slijedećim komentarima 'odabrali ' temu :

· @ goldeneye, procitavsi ovaj tvoj komentar kao vjernik, vjernik druge vjere od one kojoj ti pripadas, pitam se da li je tvoj pozdrav braci po Kristu, nas ostale, a ima nas 62.3% (bez da (malika 08.01.2007. 15:55)
· @malika - dopusti mi pravo izbora da mi je netko brat, a netko prijatelj drag. (Goldeneye 08.01.2007. 17:42)
· @goldeneye, dopustam ti pravo izbora! a uzimam si i pravo da ti skrenem paznju kao vjernik vjerniku, da smo svi braca jer nam je jedan Kreator (pa odredjujes li na religijskoj osnovi bracu grijesis) (malika 08.01.2007. 18:10)

Tema je bratstvo ljudi. Zapravo je to još jedan ‚muškošovinizam’ u našem leksiku , jer zašto ne bi govorili os sestrinstvu? Doista , u kojoj mjeri su , i da li su , svi ljudi braća i sestre ? Zašto neke zovemo braćom a neke ne?

Mislim da se radi o uobičajenoj navici da samo one najbliže oslovljavamo s tim : brate ili sestro. Već oni malo dalje su bratići, ili samo rođaci ( To je ilustracija iz rodbinskih odnosa )

Stoga razumijem Maliku , koja se osjeća pomalo povrijeđeno i odbačeno jer Goldy
nije došao u ‘kušnju ‘ ,i oslovio je sa -sestro. No i Goldy je u pravu jer ( nažalost ) uobičajeno je samo one iz nekog najužeg kruga oslovljavati kao braću I/ili sestre.

Radi se , dakle , o krugovima , gotovo bih rekao koncentičnim krugovima , veza i odnosa u kojima smo u nekom supnju ‘bratstva’.


Post je objavljen 09.01.2007. u 12:39 sati.