Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pricapricisad

Marketing

Naučite kako zaraditi onoliko koliko želite

Za stjecanje novca najvažniji su dobar plan i spremnost na rizike. Stalni posao neće vas učiniti bogatima

Smatrate li da je stalni posao najbolji način stjecanja novca, to znači da ste prihvatili iluziju kako je rad za neku kompaniju garancija sigurnog bogaćenja.
To je mišljenje Debre Thorsen, poznate američke poslovne savjetnice, koja je kreirala originalni tečaj za kreiranje karijere pod nazivom "Jump the Cube". Debra smatra da rad za neku tvrtku definitivno nije najbolji način stjecanja novca. Zašto? Zato jer većina takvih poslova podliježe brojnim problemima. Kao prvo, hvatate se u vremensku zamku. Svoje vrijeme prodajete za novac i prinuđeni ste svakodnevno određeni broj sati biti na svom radnom mjestu. Ako to ne činite, ne dobivate plaću. Isto tako, nema nikakve mogućnosti ostvarivanja takozvanog pasivnog prihoda. Izostanete li određeno vrijeme s posla, novac prestaje dolaziti. Sklapanjem ugovora s nekom kompanijom ona preuzima vlasništvo nad vašim intelektualnim kapitalom. Vi više niste u prilici da drugdje prodajete svoje ideje i na taj način zarađujete. Osim toga, takav vam način rada ne pruža nikakvu kontrolu nad onim što radite. Čak i ako svoj dnevni posao obavite za četiri sata, prisiljeni ste ostati 8-10 sati kako biste pokazali da ste "lojalni zaposlenik".

1. Prodaja intelektualnog kapitala

Dobar način zarade novca je razvijanje proizvoda i usluga zasnovanih na vlastitim idejama.
To se odnosi naknjige, kazete i CD-e, radionice, tečajeve i slično. Razmislite o tome koja bi vaša znanja mogla koristiti drugima. Ovo je prekrasan način stvaranja takozvanog pasivnog prihoda.Moć Utjecaja
Debra Thorsen smatra da, radeći za neku tvrtku, ograničavate svoju moć utjecaja jer se obraćate ograničenoj publici, za razliku od pjevača i glumaca, koji zarađuju ogromne iznose jer imaju utjecaj na milijune ljudi
koji ih gledaju


2. Kupnja dionica

Mnogo ljudi stavlja novac u zajedničke fondove i zadovoljava se sa 5-10% kamata godišnje. No postoje i drugi načini investiranja. Istražite dionice pojedinih kompanija. Koje proizvode i usluge volite? Zapamtite, profit ćete ostvariti onda kad kupujete, a ne kad prodajete. Predvidite budućnost i pronađite ono što će vremenom postati traženo.

3. Nekretnine

Ulaganje u nekretnine može zazvučati rizično, no nije tako. Nema rizika u ulaganjima u nekretnine, postoje samo rizični investitori. Taj rizik možete minimizirati kroz edukaciju i iskustvo. Zemljišta nema u beskonačnoj količini, naročito onih pored mora. Njihova vrijednost u pravilu samo raste. Ulažete li u prava područja, šanse za uspjeh su više nego dobre.

4. Privatni posao

Razmislite o pokretanju svog privatnog posla. Istina, puno malenih poduzetnika propadne, no jedan dio njih se enormno obogati. Uzmite na primjer Billa Gatesa kojem je trebalo 10 godina da postane milijarder. Potreban vam je dobar plan, hrabrost da ga disciplinirano provodite i konstantno oglašavanje svojih proizvoda ili usluga.


Moć Utjecaja
Debra Thorsen smatra da, radeći za neku tvrtku, ograničavate svoju moć utjecaja jer se obraćate ograničenoj publici, za razliku od pjevača i glumaca, koji zarađuju ogromne iznose jer imaju utjecaj na milijune ljudi
koji ih gledaju

Neka poslodavac započne razgovor o visini plaće

Muškarci daju prednost činjenicama i postupcima, žene poslovne nedoumice rješavaju verbalno i osjetljivije su na potrebe svojih kolega.

Razgovor o plaći nezaobilazan je dio svakog razgovora za posao i ne preporučuje se započeti temu prije nego što vam ponude posao.
Ako vas poslodavac upita koliko novca očekujete prije no što vas zaposli, nikad nemojte iznijeti točan iznos, već raspon koji očekujete i objasnite svoje stajalište na temelju vašeg obrazovanja i kvalifikacija. Ako ste u mogućnosti, navedite poslodavca da vam predloži iznos plaće jer na taj način možete pregovarati i iznijeti svoje mišljenje.

Nije preporučljivo prihvatiti posao prije no što saznate kolika vam je plaća i mogućnost napredovanja.
Iako poslodavci više pažnje pridaju informacijama iz životopisa, važna je i molba, koja može zainteresirati i biti presudna za zaposlenje.
Molba ne smije ponavljati informacije iz životopisa i sadržavati nevažne osobne podatke. Loše prolaze molbe koje nisu pisane konkretnom poslodavcu i namijenjene su svim poslovima na koje se prijavljujete.
Govor tijela može biti jednako važan kao i ono što govorite, pa je na razgovoru za posao važno obratiti pažnju na stil rukovanja, držanje i interakciju s poslodavcem. Pri upoznavanju rukujte se čvrstim stiskom, ali nemojte lomiti zglobove. Ukoliko su vam ruke hladne kad ste nervozni, operite ih prije razgovora u vrućoj vodi.
Sjedite uspravno, a ruke držite opušteno. Nemojte stajati previše blizu sugovornika jer tako ulazite u njegov prostor.
Ugovor o radu često se poziva na kolektivni ugovor ili pravilnik o radu, pa prije potpisivanja zatražite uvid u te dokumente kako biste znali što potpisujete. Najbolje bi bilo posavjetovati se s pravnikom prije potpisivanja ugovora, ukoliko imate tu mogućnost, jer jednom potpisan ugovor obavezuje vas na njegovo poštivanje.
Žene više pažnje pridaju detaljima i više analiziraju međuljudske odnose. Otvorenije su za razmjenu mišljenja u rješavanju poslovnih problema i strpljivije u reagiranju na izjave s kojima se ne slažu.
Muškarci su agresivniji u iznošenju činjenica i stavova, koje će prezentirati bez suvišnih riječi. Muškarčeva je odluka najčešće konačna, dok su žene sklonije promjeni mišljenja nakon što saslušaju argumente.
Muškarci i žene skloni su ogovaranju kolega na poslu, no žene će češće iznijeti zločeste komentare nabijene emocijama, dok će muškarci komentirati kako bi bili duhoviti ili oštroumni. Mnogi poslovni nesporazumi nastaju zbog razlika u komuniciranju žena i muškaraca, ali uz njihovo međusobno razumijevanje mogu se izbjeći.
Godine mogu utjecati na nezaposlenost

Može se dogoditi da baš zbog navedenih hobija budete primljeni.

Sve se više osoba odbija pri zapošljavanju zbog njihova statusa “premlad” ili “prestar”. Dob je jedna od najbitnijih postavki pri zapošljavanju. Poslodavac ima već stvorenu sliku svoga budućeg zaposlenika kad izdaje natječaj i bez obzira na kvalifikacije mogućeg zaposlenika, rangira ga prema dobi. Ženska populacija najčešće je odbijena zbog viška godina, a muškarci zbog manjka, pokazala su istraživanja.


Post je objavljen 09.01.2007. u 11:10 sati.