Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teraristika

Marketing

Leopard gekon (Eublepharus macularius)

Leopard gekon (Eublepharus macularius) je gušter iz porodice gekona. Potječe iz pustinjskih predjela srednje Azije. Radi se o vrsti gekona koja nije zahtjevna i ne traži mnogo, i stoga je dobar za početnike i djecu. Neki ljudi govore da je leoparda zahtjeva isto toliko brige koliko i hrčak, što po meni i nije baš sasvim točno, zato jer se leopard gekoni hrane živom hranom (kukcima) koje treba uzgojiti, ili u redovitim intervalima kupiti u specijaliziranim trgovinama.
1.TERARIJ: Potreban mu je terarij dimenzija 70d, 40š i 30v cm (terarij te veličine dovoljan je za 2-3 životinje: mužjak+ženka ili mužjak+2 ženke - nikad ne držite dva mužjaka zajedno, jer će se boriti do smrti!).
2.GRIJANJE I OSVJETLJENJE: Nije mu potrebna florescentna cijev sa UVB svijetlosti zato jer je noćna životinja, potrebna mu je halogena lampa za danje svijetlo i grijanje, a za noćno promatranje možete uzeti «Night glo» od EXO TERRE. Pozadinsku temperaturu možemo, također, osigurati podnim grijačem smještenim ispod 1/3 terarija. U terariju je potrebno održavati temperaturu u toplijem djelu od 30-35, a u hladnijem 20-25 celzijusa. Po noći temperatura može pasti i ispod 20 stupnjeva.

3.VLAGA: Vlaga se treba održavati od 40-50%. Mada leopard gekon pije relativno rijetko,uvjek je u terariju potrebno imati posudicu sa sviježom vodom( svaki dan treba promjeniti vodu u toj posudi).U vrijeme presvlačenja (to čete prepoznati kada vam gušter poblijedi) morate staviti neku kućicu sa vlažnim WC papirom( to možete napraviti od posude od margarina i izbušiti rupu da može ući u to vlažno područje, to će mu pomoći pri presvlačenju). Također, možete navlažiti jedno od gušterovih omiljenih skloništa tako što ćete poprskati pijesak ispod kamena mlakom vodom.

4.HRANA: Leopard gekon jede sve što i drugi kukcojedni gušteri. To uključuje: crve brašnare (Tenebrio molitor), crve Zophobase (Zophobas morio), žohare (npr Blaptica dubia), gliste (rod Lumbricus), cvrčci (rodovi Acheta i Gryllus), skakavci (porodica Acrididae) i sl. Dobro ih je hraniti sa kukcima ulovljenim u prirodi, ali samo kada ste 100% sigurni da nisu bili izloženi insekticidima.
5.VITAMINI I MINERALI: Mladima treba svakodnevno posipati hranu sa vitaminsko-mineralnim preparatom za guštere, odraslima svaki drugi dan, a gravidnim ženkama također svaki dan (takve preparate možete kupiti u bolje opskrbljenim ZOO-shopovima).

6.PODLOGA: Najbolja podloga za ovog guštera je fini, isprani kvarcni pijesak, ili mješavina pijeska i treseta u omjeru 2:1




Post je objavljen 07.01.2007. u 20:04 sati.