Možda ja jesam neobično žensko
, ali što da radim kada me zaista sve zanima i volim svašta naučiti.
Pa tako osim što volim biti u prirodi, planinariti i fotografirati, svako malo nos gurnem u neki "muški" posao
. Ili mijenjam gumu na autu dok mi muškarac drži kišobran da ne pokisnem, a prolaze ljudi i umiru od smijeha kako je to moguće, no dobro...takomora biti...... ili pravim domaće kobasice. Valjda je razlog tome što sam odrasla u muškom društvu jer sam bila jedina djevojčica u ulici. 
Jesam ja Slavonka, ali da ne steknete pogrešan dojam nisam previše ljubitelj mesa i suhomesnatih proizvoda, ali znam kako se neke stvari oko toga rade, pa rekoh da podučim one koji o tom problemu baš ništa ne znaju.
Za dobru domaću kobasicu vam je potrebno kvalitetno svinjsko meso, dobro rashlađeno i ocijeđeno, te samljeveno. Morate pri tome paziti da meso nije previše krto, na primjer samo od buta i plećke, a ne smije biti ni previše masno. Idealno je napraviti smjesu od svinjskog vrata bez kosti, plećke i svinjskog flama. Neki ljudi vole krupnije mljeveno, neki sitnije, no to je već stvar ukusa, tako da po tom pitanju nećete pogriješiti, važno ja samo da ne bude previše sitno mljeveno, kao na primjer za ćevapčiće.
Mljeveno meso tada stavite u veću plastičnu posudu u kojoj će se sve dobro promiješati sa začinima.
Recept je klasičan:
2% soli
1% slatke mljevene paprike
1% ljute mljevene paprike
bijeli luk po ukusu
i za one koji vole biber u kobasicama, dodaje se 0,5 % bibera na količinu mesa.
Ako volite malo manje ljuto povećate udio slatke paprike, a smanjite ljutu, no važno je da je ukupni udio i slatke i ljute paprike na kraju 2 % u omjeru na količinu mesa.
Dakle, ako imamo 10 kg mesa, dodamo 20 dkg soli, 10 dkg slatke i 10 dkg ljute paprike, a ako volite biber dodale ga 5 dkg, no ja ga osobno ne koristim, jer od njega kasnije kobasica dobije tamnu boju i gorčinu.
Jedna od najosnovnijih stvari je kvalitetna paprika, jer ako je stara i loša upropastit ćete meso, tako je uvijek treba dobro raspitati kod koga kupiti papriku prije nego krenete praviti domaću kobasicu. U svakom kraju već postoje proizvođači kvalitetne mljevene paprike, pa nemojte štedjeti na tome, jer meso je daleko skuplje od par dekagrama prave paprike...Prava paprika ima vatreno crvenu boju, nije u grudicama i nema primjesa, a pri stavljanju paprike u meso još ju svakako prosijte kroz sito da bi se izbjegli eventualni dijelovi stabljika.
Slikovno bi to bilo ovako:
mljeveno meso

dodati papriku, slatku, ljutu, bijeli luk i sol. Dobro izvagati količine koje su potrebe jer se u tome krije uspjeh.

dobro izmješati sve sastojke s mesom 



Dok ne dobijete ovako lijepu i jednoličnu boju ![]()

Napunite špricu, a svinjska tanka crijeva predhodno nakvasite u toplu vodu da budu meka i spremna za rad. Tada krenite sa nadjevanjem kobasica ovako 


Gotova je prva kobasica koje se sada treba lijepo isparovati...![]()

...ovako, kako bi se mogle savljati na šipke u pušnicu i sušiti

Ovako to izgleda u pušnici

Poželjno je razbiti monotoniju sa kojim komadom svinjskog buta bez kosti, naravno dobro nasoljenog

Jedna od važnijih stvari je dobro osušiti i odimiti meso, no to je već druga priča, ja sam svoje odradila.
Dobar tek i u slast!

Danas sam ostala kod kuće iako je predivan dan, ali sam zato uspješno odradila sve ovo gore opisano i poslikano...
Post je objavljen 07.01.2007. u 14:54 sati.