Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boks

Marketing

Luis obranio tron

Britanac Lenoks Luis odbranio je titulu svjetskog šampiona teške kategorije savladavši u Las Vegasu izazivača iz Novog Zelanda Davida Tuu. Luis je do pobjede došao poslje 12 rundi jednoglasnom odlukom sudaca: Čak Đampa 118:110, Dejv Moreti 119:109 i Džeri Rot 117:111. Meču je prisustvovalo 12.000 gledalaca koji nisu bili zadovoljni onim što su vidjeli. Boksaći su samo na momente prikazali ono što boks čini jednim od najatraktivnijih sportova.

Luis je održao na pristojnoj distanci 18 cm nižeg Tuu. Jednostavno, nije želio riskirati i ćekao je da meć dobija na poene. Najčešće je ljevom rukom precizno pogađao izazivača, ne dozvoljavajući mu da se približi i uđe u klinč, gde je Tua izuzetno opasan. Meč je protekao bez ijednog nokdauna i to najbolje govori o žestini borbe. Tua je samo dva puta, u drugoj i četvrtoj rundi, snažnije pogodio šampiona ljevim krošeom po kome je poznat. Luis je veći dio meča plesao po ringu neodoljivo podsećajući na Muhameda Alija. Direktima je sakupljao poene, što se na kraju pokazalo kao ispravna taktika.

Luis je u toku meča od 674 pokušaja 300 puta uspjeo da udari u glavu ili tijelo Tuu, koji je bio daleko neuspješniji. Tua je od 413 pokušaja plasirao samo 110 udaraca. Nedovoljno da bi postao šampion. Interesantno je da je od 674 pokušaja Luisa čak 527 bilo pokušaj udarca ljevim direktom.

Luis je poslje meča kratko prokomentirao: "Ako želite da postanete svjetski šampion teške kategorije, onda morate upotrebiti sve moguće udarce, a ne samo šetati po ringu". A zatim i dodao sljedeće: "Ukoliko Tajson želi meč, imaće ga". Ovaj boks spektakl se može očekivati već početkom sljedeće godine.

Tui je ovo bio prvi meč za svjetsku krunu i drugi poraz. Prethodno ga je pobjedio Ajk Ibebuči, ali ni ovoga puta Tua nije mnogo tugovao. Izjavio je da ide na Novi Zeland da se odmori i da će se ubrzo vratiti u profi ring. Ipak, njegov menadžer Kevin Bari je otkrio razlog zbog koga je Tua bio tako pasivan: "Već poslje druge runde Tua je osetio bol na ljevoj strani rebara. Riječ je o staroj, nedovoljno saniranoj povredi, koja ga je omela da bude daleko ubojitiji. Jednostavno nije mogao da upotrebi svoje najjače oružje, ljevi kroše".

Luis je ovim mečem zaradio oko deset miliona dolara ,a Tua četiri.


Post je objavljen 07.01.2007. u 11:58 sati.