Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

NOVA PREDSJEDNICA SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE UPOZORAVA NA OPASNOST OD PANDEMIJA PTIČJE GRIPE, MALARIJE I DJEČJE PARALIZE

Margaret Chan je preuzela predsjedništvo nad Svjetskom zdravstvenom organizacijom i odmah obnovila upozorenje o mogućnosti širenja ptičje gripe tvrdeći da opasnost još nije prošla i da svijet mora biti na oprezu. Chan je izjavila kako se posljednjih mjeseci zaraza stišala, ali u posljednjih nekoliko tjedana broj zaražene peradi ponovo je počeo rasti.

H5N1 uzrokuje neprocjenjivu štetu u gospodarskom sektoru peradarstva što je uzrokovalo prijelaz zaraze na mnoge ljude. Više od polovice zaraženih je umrlo.

Ptičja gripa nije jedina opasnost koja prijeti ljudskom zdravlju, smatra Chen. Također treba pojačati mjere prevencije protiv nekih starijih bolesti kao što je malarija. Oko 3.000 djece u Africi svaki dan umire od malarije.

Svjetska zdravstvena organizacija planira i potpuno iskorijeniti opasnu bolest polio-dječje paralize, protiv koje postoji cjepivo, ali od nje ipak pati nekolicina zemalja u svijetu. Cjepivo samo po sebi nije dovoljno. Potrebna je politička angažiranost od četiri zemlje koje još imaju problema s poliom (Indija, Afganistan, Nigerija i Pakistan).

::IZ MEDIJA::
Svjetska zdravstvena organizacija ponovno upozorava na moguće širenje ptičje gripe (Index)



Post je objavljen 05.01.2007. u 19:37 sati.