Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/6dark6angels6

Marketing

Evo nešt' zanimljivo

Zasigurno je najpoznatije, a možda je i najvece sujevjerje vezano za dane, ono koje tvrdi da je petak, koji pada 13. u mjesecu, definitivno najnesretniji dan u godini. Ali to nije jedino vjerovanje koje se održalo do današnjih dana...

Postoje, međutim, i mnoga druga narodna vjerovanja vezana za dane, sate ili određene vremenske periode u sedmici. Dr. Ljudevit A. Ivandić u knjizi "Pučko praznovjerje" navodi da se u narodu vjeruje da su najnesretniji dani u tjednu - utorak, petak i subota.
- Za utorak, vele, da se nije dobro vjenčati tog dana; ako se na taj dan rodi dijete - bit će prijeke naravi, ljuto; ako se roje pčele - u novom roju neće biti blagoslova; utorkom se nije dobro smijati, a narod veli da utorkom nikako ne valja ni sijati žito.
- Što se tiče petka on ima zajedničko s utorkom to da nije dobro ako se na ta dva dana čovjek veseli ili smije - jer bi zbog toga, svakako, u nedjelju mogao zaplakati. Petkom se također nije smjelo ništa sijati.
- Subotom ne valja raditi poslije 16 sati - jer to ne vodi dobru.

U prastarim astrološkim knjigama, bez kojih se nije mogao ni zamisliti život moćnika – faraona, careva, kraljeva, kalifa, maharađa, kanova... – zabilježeni su mnogi zanimljivi detalji koji, prema vjerovanju najstarijih zvjezdoznanaca, utiču na budućnost (život i sudbinu) svakog pojedinca, ali i na sudbinu njegove države. Posebno se vodilo računa o danu u kome je dijete rođeno, a dvorski astrolozi su čak nerjetko pokušavali i da utiču da se djeca plemenitog soja rađaju samo najsretnijim danima – utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom.
· Drevna astrološka učenja kažu da će djeca koja se rode u ponedjeljak imati - lijepo lice, mnogobrojna poznanstva i da će biti omiljeni u društvu, ali da nikada neće ostvariti veliko bogastvo!
· Djeca koja se rode u utorak bit će – plemeita, darežljiva i puna milosti, također će biti uspješna i sve ćeim u životu polaziti za rukom;
· Djeca rođena u srijedu – ne smiju ulaziti u velike rizike, te u životu moraju biti oprezna i mudra!
· Djeca rođena u četvrtak – bit će prodorna, spretna, sretna i uspježna.
· Djeca rođena u petak znat će - da vole i bit će voljena.
· Djeca rođena u subotu – morat će mukotrpno da rade da bi bi bila uspješna.
· Djeca rođena u nedjelju – bit će privlačna i mudra, dobra i ljubazna.




Post je objavljen 05.01.2007. u 19:45 sati.