Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

ANTOLOGIJA HAIKU POEZIJE



Poštovani haiku majstore

“Kuća lepe knjige SAD”
Otona Župančiča 47
011/24-22-044 ili 063/86-56-203

sad@eunet.yu

Kuća lepe knjige SAD, izdavač iz Beograda, pokreće jedinstvene tematske antologije haiku pjesama (ne pjesnika), svih autora koji razumiju tekst ovog pisma i, više ili manje, pišu na njemu: Srbija, Crna Gora, BiH, Hrvatska i dijaspora.
Ideja je da 2007. god., kao i svake potonje, bude objavljen prvi ciklus od 4 knjige tj. po jedna uz svako godišnje doba. Teme za prve 4 knjige su upravo godišnja doba: zima (termin izlaska antologije je februar 2007.), proljeće (maj 2007.), ljeto (avgust 2007.) i jesen (novembar 2007.). Sljedeće, 2008. god., bio bi objavljen drugi ciklus od, takođe, 4 knjige (u istim terminima izlaska iz štampe), a teme bi bile 4 elementa: nebo, zemlja, voda i vatra. O daljim planovima bićete obavješteni ili, ukoliko želite, možete u njima učestvovati i nadalje kreirati rad na tematskim antologijama.
Antologije će biti objavljene u jedinstvenom, neobičnom i prpoznatljivom četvrtastom formatu (20cmx20cm). Korice će biti štampane na 350-gramskom kunzdruku, a stranice knjige na finoj 90-gramskoj žutoj hartiji. Dizajn korica i unutrašnjost biće originalan i elegantan, kako i dolikuje antologijskim izborima. Na kraju kalendarske godine (2007.,2008., itd.) bila bi objavljena četvorotomna tematska antologija (četiri knjige – godišnja doba pod jednim koricama) i bila bi urađena u luksuznom, tvrdom povezu u ograničenom broju primjeraka. Morala bi biti unaprijed rezervisana uz, naravno, dobijanje obavezne zahvalnice pretplatniku, sa njegovim ličnim podacima, i maksimalno povlašćenom cijenom.
Trudili bismo se, takođe, da svaka knjiga bude obogaćena sa više adekvatnih fotografija vezanih za godišnje doba koje se tom anologijom zastupa. Naravno, ako se vi bavite i fotografijom ili znate nekog iz svog okruženja, pošaljite nam svoje radove, a naše telefone, mejl i adresu dostavite fotografu kojeg predlažete. Autor koji konkuriše za I, II, III i IV tematsku antologiju za 2007. god. može sl ati pjesme odmah za sva 4 godišnja doba, s tim da, ukoliko bude uvršten, može za naredne knjiige, koje još nisu izišle, naknadno slati neograničen broj radova.
Prije svega, autor koji šalje haiku pjesme znači da je saglasan i da će poštovati propozicije konkursa: ukoliko mu bude prihvaćen najmanje jedan rad (gornja granica, kad je kvalitet u pitanju, ne postoji) trebalo bi da pošalje podatke o tome koju zemlju zastupa (autori iz dijaspore navode matičnu zemlju iz koje potiču), da priloži fotografiju i osnovne biografske podatke, kao i odgovor na započetu misao, “Haiku je…” . Ta izjava bila bi štampana ispod biografskih podataka, bila bi dostavljena svakom autoru i u narednim tomovima tematskog četvoroknjižja, a autor bi u svakoj knjizi davao drugu definiciju , tako da bismo poslije godinu dana dobili vrlo zanimljivu i originalnu svojevrsnu antlogiju izjava autora šta je za njih haiku.
Napokon, uz pretpostavku da bi svaki autor želio da ima određeni broj knjiga da bi ih čuvao, poklonio ili rasprodao u svom okruženju, odlučili smo da svim ušesnicima ponudimo pretplatne cijene knjiga (uz mogućnost plaćanja u dvije rate). Pretplatne cijene bile bi simbolične tj. otprilike tri puta manje od pune cijene u prodaji, pa se tako svakom autoru daje mogućnost da praktično unaprijed rezerviše po zaštićenoj cijeni određeni broj knjiga. Propozicije konkursa podrazumjevaju da svaki autor koji je uvršten u antologiju otkupi po povlaštenoj cijeni najmanje 10 primjeraka antologije, uz dodatnu pogodnost da svaki veći broj rezervisanih knjiga donosi još nižu cijenu, istovremeno povećava ukupan tiraž antologije, a samim tim povećava i broj čitalaca koji će doći u direktan doticaj sa tematskom antolgijom željno očekujući narednu knjigu.
Paralelno sa radom na knjigama, razmišljali smo da ustanovimo nagradu za najbolju haiku pjesmu koja bi nosila ime tragično i rano preminulog pjesnika i kaligrafa Nenada Bugrića. Poslije prve objavljene temetske antologije, svi autori trebalo bi da pošalju svojih 5 prijedloga tj. 5 pjesama o d pet autora iz izašle knjige. Sabiranjem glasova (svi autori bi praktično bili žiri) dobili bismo prvih pet, od kojih bi četiri autora bila imenovana uz objavljenu pjesmu u drugoj temetskoj antologiji (proljeće 2007.), a najjače rangirani haiku majstor dobio bi adekvatno priznanje – kaligrafski ispisan haiku na specijalnom kartonu velikog formata (100 x 50cm), ukoričen godišnjak tj. četvoroknjižje koje bi bilo štampano krajem 2007. godine kad se uobliče i objave sve 4 knjige.
Po istom principu bio bi izabran i nagrađen najbolji haiku za ostale 3 knjige prvog ciklusa, a potom bi se od 4 prvoplasirana izabrao haiku jednog autora kojem bi kao nagrada za 2007.god. bila štampana haiku knjiga.
Željeli bismo da Vam na kraju predočimo ideju koja bi bila realizovana u decembru 2007.god.
Naime, kad bude objavljen ciklus I četvoroknjižja, iz svih knjiga bilo bi izabrano 365 haiku pjesama od kojih bi se napravio prvi haiku kalendar tj. svaki dan bi bio oslikan jednom pjesmom i važio bi za 2008. godinu. Bio bi originalno dizajniran i potkrepljen fotografijama iz knjiga. Naravno, u vezi sa ovim, kao i sa svim ostalim, ukoliko imate konkretne prijedloge, molimo Vas da nas što prije kontaktirate.
U planu imamo i objavljivanje niza pojedinačnih, autorskih knjiga svakog ko to želi i zavrjeđuje, interesantnog formata i opreme, ali o svim detaljima vezanim za vlastitu knjigu obratite se, slobodno i spontano, izdavaču.
Takođe, svaki autor može, u saradnji sa izdavačem, da organizuje promocije, tribine, okrugle stolove i svaki drugi vid predstavljanja i popularizacije kako samih antologija, tako i haiku pisanja uopšte. Uz to može da predlaže nove projekte ili obogaćuje postojeće tematske antologije, da informiše pojedince koji pišu, a nisu saznali za cjelokupnu zamisao, ukratko da sam izabere profil vlastitog angažovanja i čitav rad prihvati kao svoj.
Svaki autor, između ostalog, ima mogućnost da pronađe sponzora, finansijskog ili medijskog, za cjelokupan projekat (uz, naravno, adekvatnu nagradu onome ko omogući da određena firma ili pojedinac ulože svoja sredstva u ovaj vid kulture i umjetnosti).
Savršeno dobro razumijemo da je najveća teškoća objaviti prvu antologiju upravo stoga da biste prvenstveno Vi, kao učesnici, bili zadovoljni i počastvovani i da biste shvatili da zamisao nije brzopleto osmišljena, već da imamo „misionarsku“ budućnost širenja haikua. Cilj nam je da broj autora iz knjige u knjigu raste, a samim tim i obim, tiraž i uticaj cjelokupnog projekta. Bilo bi to autorstvo svih nas, a svaki pjesnik bi učestvovao svojim prijedlozima, sugestijama, kritikama i konkretnim angažovanjem, a ne samo slanjem pjesama, naravno, ukoliko to želi.

Molimo Vas da radove pošaljete poštom ili mail-om najkasnije do
15.I 2007.god.

Unaprijed zahvalani na saradnji
očekujemo Vaš kontakt

U ime izdvača
Dušan Kan

Post je objavljen 05.01.2007. u 05:32 sati.