Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Poslije-novogodišnja priča ili Pazi što želiš, moglo bi se i ostvariti

Image Hosted by ImageShack.us

Crni je, sudeći po svim simptomima navedenim u Gloriji, očito patio od - postblagdanske depresije.
JA ŽELIM DA I MENE NETKO TAKO VOLIIIIII, UA-A-A-AAA! –zašmrče tako glasno da je Mrvica digao pogled sa ženskog časopisa kojeg je upravo čitao i to baš u trenutku kad je na telki promočenog Aragorna slinio njegov – konj. U nevjerici pogleda svog najboljeg prijatelja koji je na kauču kraj njega trusio maramice gledajući Dvije kule (pretjerana osjećajnost, ranjivost, osjećaj nedostatka ljubavi, simptomi broj devet, deset i jedanaest) - Želiš kućnog ljubimca?
Sad je Crni bio taj koji je, s komadićem maramice u desnoj nosnici, njega gledao u nevjerici – A?! O čemu ti!?!
-Pa jesi rekao da želiš da i tebe netko tako.. jeli.. –Mrvica kimne prema konju na ekranu- voli?
ARWEN! ARWEN KRETENČINO!! –popizdi Crni (nagle promjene raspoloženja, simptom broj dvanaest) precizno bacajući jedan kartonski pak maramica prema njegovoj glavi – NETKO KAO ARWEN!!!
Aaaaaa! –bolno dahne Mrvica skutrivši se iza Glorije glumeći shvaćanje, iako da ga se pita, baš sada nije shvaćao baš ništa – A Arweeeen! Da-da! Arwen!
Crni nakon dugog, nijemog i bijesnog pogleda upućenog najboljem prijatelju, samo odmahne rukom - Ah, ti ništa ne kužiš. Zar ti ne vidiš poetičnost ovog prizora, zar ti ne vidiš tu dubinu, zar ti ne shvaćaš što je Jackson htio reći, kako je on s ovim htio pokazati duboku povezanost Aragorna i Arwen, pa iako je on miljama i svijetovima udaljen od nje, ona nad njim bdije i čuva ga i daje mu snagu i razloga za život i.. i.. i.. to je takoooo dir-lji-vooooo, ua-a-a-aaaaaa!!! –i opet zaslini.
Da, baš dirljivo –potvrdi Mrvica kojemu je prizor slinavo-bijesnog prijatelja bio sve samo ne dirljiv, ali se utješi jer je ova scena bila pri kraju, a do Haldirove pogibije i novog izljeva suza bilo je još dovoljno vremena, taman da nešto na miru prigrize. Naravno pod uvjetom da se Crni smiri.

-Jesu šta danas rekli na Dnevniku? -Crni se napokon smirio.
-Ništa.
-A na vijestima Nove, RTLa, kasne vijesti na Drugom?
-Ništa, samo ponavljaju ono o infarktu.
Majkuim pokvarenu! –Crni tresne šakom po stoliću, a sa jelke se na izlizani laminat skotrlja crvena kuglica – Već sedmi dan ništa! Sedmi dan! Pa zar Ga baš nitko neće?!?
Mrvica nemoćno slegne ramenima – A, izgleda da je tako.
-Ma zamisli ti! Nitko nije odgovorio na naše ucjenjivačko pismo, ma ni odgovorio, a kamoli nešto poduzeo!!!
-Ako ne računaš Premijerov mejl!
-Pih! ´Čini što je korisno za Hrvatsku´, a ispod smajlić Mraz koji nam čestita Božić i Novu Godinu! Majkuim pokvarenu političarsku nemoralnu – prodali bi i rođenu mater! –ponovo tresak o stolić, ovaj put se prevrne svijeća Djeda Mraza i skotrlja na tepih pored zgažene napolitanke.
-Da smo barem koju i oteli umjesto Njega, sad bi imali friških kolača -Mrvica promrmlja gledajući u smrvljen keks, a glasnije –Zapalit ćeš nam kuću jebate! Ništa nije vrijedno tih živaca!
-Nije vrijedno živaca!? NIJE VRIJEDNO ŽIVACA!?! A šta ćemo sad s Njim, ŠTA ĆEMO SAD S NJIM!?!
Mrvica je bio u iskušenju reći: Dat ga kvragu?, uostalom to je tako očajnički želio. Ali se sjetio dvanaestog simptoma postblagdanske depresije koji mu je u obliku čvoruge rastao na glavi. Pa se ugrizao za jezik. Bilo je stvarno vrijeme da nešto prigrize, stomak mu je krulio kao pobješnjeli ork, a slike iz Glorijine blagdanske kuharice nisu ništa pomagale.
-Crni? –tren kasnije procijedi, dok je blijedo stajao pred otvorenim frižiderom.
-Mm?
-Gdje je.. sarma? Gdje je.. piva? Gdje je moja.. Jagoda-banana sa žitaricama? Gdje je - SVE?!?
-Nema.
-Nema?
-Ošlo.
-Ošlo?
-Popapala maca.
Mrvica je na dnu želudca osjećao nešto čudno, nešto kao.. nešto gadno.. nešto kao nešto stvarno gadno. A onda mu je to nešto puklo – UBIĆUGA!!! UBIĆUGA KUNEM SE SVIM SVETIM MAJKEMI UBIĆUGA!!! KOLKO TAJ MOŽE POJEST I POPIT TO NI BOG NE MOŽE NAJEST – U-BI-ĆU-GAAAAAA!!! –urlikao je bacajući se prema vratima smočnice sa pjenjačom u šaci (jedino je ona ležala na kuhinjskom pultu, iako je on da budemo iskreni poželio sataru).
Sad Crni skoči s kauča skuživši da je vrag odnio šalu - Nemoj Mrvice, nemoj tako ti boga! Daj se smiri čovječe, ej! To je samo jogurt, daj ne zajebavaj i uostalom –zastane, sad se već previjajući od smijeha - Šta si mislio s tom pjenjačom, zamutit mu jaja?
-Samo jogurt!?! Crni to nije samo jogurt, to je I jogurt I čokolino I puding I frutella I AB kultura s okusom vanilije I frutekove kašice I Bebi papa!!! Bebi papa čovječe!!! Proždro mi je sve zalihe šta mi je doktor prepisao za održavanje crijevne kulture a ti znaš kako me kiselina muči i.. i.. I SAD MI GA JE STVARNO DOSTA! Ubićuga majkemi, ubiću ga samo me probaj zaustavit!!! –pjenjača je prijetila u smjeru smočnice.
-Mrvek, bolje ti je da te ja ne zaustavljam –jednim kung-fu potezom hladnokrvno mu izbije ´hladno oružje´ iz ruku.
-Ali Crni, čovječe - Bebi papa! Smazao mi je Bebi papu! –ne opirući se zakmeči Bebi Mrvek.
-Mrvek, nemoj da se ponavljam –vraćajući se na kauč Crni zaključi cijelu priču.
-Šmrc –Mrvica se tužno zapilji u prazan frižider –Jebiga, kolko taj može pojest i popit, nije ni čudo da Ga nitko neće.
Na polici su otužno ležale samo kockica leda i kocka svježeg kvasca, pa slegne ramenima i nakon kratke procjene u usta ubaci - kvasac. Crni je tamo na kauču nesvjesno čupkao ofucanu božićnu jelku koja se već počela trusiti po laminatu, kineske svjećice su tako smušeno žmirkale - Stvarno ga nitko neće. Nemoš vjerovat. A jesan ja lipo govorija, jesan ja lipo govorija - otmimo Stipu - ali ne, ti da ne, ti da je Stipe fikus, da bi to bija zajeb, vic, da bi nan se cilo podzemlje smijalo…
Mrvica je žvačući kvasac radio grimase kao da žvače žabu krastaču – Ti govorio?! A kad sam JA govorio, kad sam ja govorio-ajmo Crni lipo opljačkat benzinsku ili upast u Finu ili banku ka sav pošten svit-ne, ti nisi tio! Da je to primitivno, da to radu samo drogaši, da triba ić stepenicu više, da triba ić u otmičare da je to finije, gospockije, manje rizično! Da triba ulagat u kriminalni imiđ – čuj da - imiđ! Jebenti sad imiđ da ti jeben! Oćemo sad imiđ jest, oćemo sad imiđ žvakat ka´ ovaj plisnjivi kvasac jebenti srceimiđovo da ti jeben i tebi i Njemu!
-Mrvek!
-Crni!
Crni nakon novog dugog, nijemog i bijesnog pogleda upućenog najboljem prijatelju, opet samo odmahne rukom – Ah, štaje-tuje, ako ga ni do Tri kralja niko ne bude htio.. ah, ma daćemo ga kvragu!
Mrvica se zagrcne i pljucne odvratni kvasac u pijatić sa božićnom pšenicom (koja, unatoč tomu što ju je Mrvek posadio još na svetu Lucu i od tada brižljivo prskao svaku večer, još nije nikla) – Nećemo ga valjda..? –i pređe prstom preko vrata.
-Ma jesi ti normalan?! –s gađenjem drekne Crni – Ako smo otmičari, nismo ubojice! Ej! Ostavit ćemo ga u Konzuma ili Mercatora ili.. štajaznam! Nek tamo radi štetu.
-Konzuma! Konzuma!! –stane navijati Mrvek –Da usput kupim Jogsi i Čokolino!
Crni samo zakoluta očima, s kim on radi, pa to je za nevjerovat! Tren kasnije zgrabi dekicu i zajauče - Joj! Evo ga! Sad će.. Haldir! Šmrc. Zar ti ne vidiš poetičnost ovog prizora, zar ti ne vidiš tu dubinu, zar ti ne shvaćaš što je Jackson htio reći, kako je on s ovim htio pokazati kraj doba vilenjaka, njihov odlazak, poezija, čista poezija…
Gnijezdeći se opet na kauč Mrvica samo zakoluta očima i posegne za Tenom, tko je njemu najbolji prijatelj, pa to je za nevjerovat!
I baš dok je uz zvukove Međuzemaljske bitke i Crnovog šmrcanja (i glasnog hrkanja iz smjera smočnice) proučavao najbolje i najlošije odjevene javne osobe u 2006oj, Mrvici se učini da čuje još jedan neobičan zvuk.. neki zvuk.. struganja i.. grebanja.. iz pravca.. dimnjaka. Osmijeh mu ozari lice – Djed Mraz! Crni, ej! DJED MRAAAAAZ!
Crni na tren prestane šmrcati - Djed Mraz?! O čemu ti!? Kakav Dje…?!? –i tad shvati. Nije to bio nikakav Djed Mraz –MRVEK BUDALETINO JEDNAAAAA!!!

Pet minuta poslije, dok su specijalci iz smočnice iznosili ko majka zemlja pijanog, utovljenog i nasmiješenog Predsjednika Sabora, Crni je vezan i neutraliziran potrbuške ležao na šporkom laminatu, a policijska mu doga dahtala u facu i zaljubljeno ga lizala kao veliki čokoladni kornet – Majkuim pokvarenu! Sad su se sjetili borbe protiv kriminala!
Mrvica, jednako sputan kraj njega, veselo šapne - Ej.. Crni?
-E?
-Ispunila ti se želja stari! Gle, i tebe netko voli, baš kao onaj konj Aragorna!
-GRRRRRRRRRR!!!
Mrvica je shvatio. Razdražljivost. Simptom broj trinaest. Ts.

P.S. BESTSELEROV NATJEČAJ ZA KRATKU PRIČU

Post je objavljen 04.01.2007. u 21:46 sati.