Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1001misterij

Marketing

Globster s Floride - Divovska hobotnica?

2 DIO

Nešto poslije,Verill je ispitao nekoliko primjeraka tkiva koje je sačuvao Webbi izjavio da ono sliči na kitovu mast.Stoga je povukao svoju izjavu da se radi o divovskoj hobotnici,te je utvrdio da je lešina bila samo gornji dio glave ulješure.osim nekoliko dijeliva koji se čuvaju u staklenkama u Smithsonian Institutu, nekoliko je desetljeća poslije floridski globster (nesližbeno ime koje je u široj uporabi) prestao postojati.To je potrajalo do 1957.
Tada je upravitelj u Floridi Marinelada Forrest G.Wood ponovo objavio njegovu kontroverznu povijest, što je dovelo do ponovnog histološkog preispitivanja sačuvanog tkiva koje je proveo kriptobiolog dr.Joseph Gennaro s floridskog sveučilišta. Godine 1971. njegovi su nalazi objavljeni i pobudili su veliko zanimanje jer su, prema Gennaru, ostaci globstera sadržavali vezivno tkivo koje je slično, ako ne i identično, tkivu hobotnica.
Godine 1986. proteinskom analizom koju je vodio biokemičar profesor roy P. Mackal sa čikaškog sveučilišta, potvrđeno je da je floridski globster divovska hobotnica. Tom je analizom utvrđeno da se tkivo ponajprije sastoji od vezivnog tkiva kolagena, što se može i očekivati od velikoga vodenog beskičmenjaka. A specifičan omjer određenih aminokiselina koje sadrži kolagen bliži je hobotnicama nego bilo kojoj drugoj vrsti, uključivši njihove srodnike lignje.
Iz svega toga proizlazi da je Verrillova prvotna identifikacija bila točna. Zatim, u travnju 1995. ekipa zoologa sa sveučilišta u Marylandu, predvođena profesorom Sidneyjem K. Pierceom, otkriva rezultate svoga nedavnog mikroskopskog i biokemijskog proučavanja globsterova tkiva.Prema tim rezultatima, specifični kemijski sastav kolagena podudara se s onim koji imaju sisavci, stoga je opet u razmataranje uzeta identifikacija globstera kao ulješure.
Međutim, kao što je dr. Gennaro poslije istaknuo, godinama su se uzorci globsterova tkiva držali u mnogim sredstvima za očuvanje koja u se mogla izmijeniti njihov kemijski sastav, što je onemogućilo definitivnu identifikaciju globstera.
U svakom slučaju, ti uzorci nisu jedini dokaz o mogućnosti postojanja divovske hobotnice. U dosjeima postoje mnoge izazvane priče očevidaca o postojanju takvih stvorenja u nekoliko oceanskih područja, posebno oko Bahama, Bermuda, i Kiribatija (nekadašnjega Gilbertova otočja).

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 25.12.2006. u 13:10 sati.