Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dolinapiramida

Marketing

Stanje na sondama

Stručni timovi Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca su, nakon redovne inspekcije sondi na piramidama Sunca i Mjeseca, utvrdili da je njihovo stanje, unatoč obilnim padavinama, nepromijenjeno. Nema pomjeranja kamenih ploča i blokova, sonde su stabilne, dobro zaštićene, nema prodora vode između pukotina blokova koje su, tokom oktobra, ispunjene nepropusnom glinom, drenaža vode oko sondi je dobra i nema skupljanja vode u istim.

Radovi u KTK tunelima bit će nastavljeni nakon prazničnog odmora a u proteklih nekoliko dana dopremljena je drvena građa koja će biti iskorištena za podgrađivanje zidova. Aktivnosti su usmjerene na raščišćavanje podzemnih tunela a ove radove, zajedno s pomoćnim radnicima Fondacije, izvode inžinjerske ekipe iz Rudnika Zenica.

Bosansku dolinu piramida i dalje posjećuju turisti iz BiH, Evrope i SAD. Piramide Sunca i Mjeseca tako je posjetilo nekoliko desetina turista iz Čhigaga (SAD), Sofije (Bugarska), Udina (Italije), Mađarske, Hrvatske (Poreč) te Srbije (Valjevo i Zlatibor).

preuzeto sa: www.piramidasunca.ba

Post je objavljen 03.01.2007. u 21:49 sati.