Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nirvanaaaaa

Marketing

THE LEGEND

Image Hosted by ImageShack.us

Kurt Cobain i njegova supruga Courtney Love nedugo prije tragedije uselili su se u kuću broj 171 na Lake Washington East Boulevardu u Seattleu. Neposredno nakon useljenja, Love i Cobain žestoko su se posvađali i Kurt se zaključao u sobu. Love je strahovala da će se Cobain ubiti pa je pozvala policiju koja je od Kurta zaplijenila tri sačmarice, poluatomatsku pušku i 25 kutija municije. Nije li Amerika sjajno mjesto?
8.4.1994., petak, oko 8:40 h električar po imenu Gary Smith došao je ugraditi protuprovalničku zaštitu. Bilo mu je rečeno da su svi ukućani izvan grada. Nakon što je prošao kroz ulaz iz garaže, kroz prozor staklenika ugledao je ovaj prizor:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Mrtvozornik je procijenio da je Kurt Donald Cobain, star 27 godina, obučen u traperice i prozirnu majicu, bio mrtav već tri dana.
Gary Smith je pritom rekao: "Vidio sam tijelo ispruženo na podu. Isprva sam pomislio da je to lutka, no onda sam primjetio krv pokraj uha. Na kraju sam ugledao i sačmaricu na njegovim prsima usmjerenu prema bradi."

Na podu do njegovog tijela ležala je vozačka dozovola, a na polici nekoliko metara dalje, ubačena u posudu s biljkom bila je oproštajna poruka naslovljena Boddahu, izmišljenom prijatelju iz djetinjstva.

Poruka je glasila ovako:
Boddahu
govoreći jezikom iskusnog glupana koji bi očito radije bio slab i djetinjast gnjavator. Ovu poruku trebali biste lako razumjeti. Sva upozorenja koja se vuču još od sto i jednog punk rock događaja tijekom godina, od mog prvog predstavljanja vašim, možemo to tako reći, moralnim tokovima povezanim sa slobodom i prihvaćanjem vaše zajednice, pokazala su se veoma točnima. Već predugo godina ne osjećam uzbuđenje slušajući i stvarajući glazbu, kao ni čitajući i pišući. Osjećam se krivim zbog ovakvih stari, toliko da se ne da opisati riječima. Npr., kad smo iza pozornice te se svjetla ugase i počnu luđački uzvici u publici, to me ne dira na onaj način kakav je diralo Freddyja Mercuryja, koji je izgleda obožavao i uživao u obožavanju i ljubavi publike, a to je nešto čemu se divim i na čemu mu zavidim. Činjenica je da vas ne mogu prevariti, nijednog od vas. Jednostavno nije pošteno niti prema vama niti prema meni. To je najgori zločin koji mogu zamisliti, prevariti ljude pretvarajući se i glumeći da se 100 % zabavljam. Ponekad mi se čini da bi mi netko trebao potvrditi radnu karticu prije nego izađem na pozornicu. Pokušao sam sve što je bilo u mojoj moći da cijenim to (i cijenim, vjeruj mi Bože da cijenim, ali to nije dovoljno). Cijenim činjenicu da smo ja i mi dirnuli i zabavili gomilu ljudi. Vjerojatno sam jedan od oni narcisoidnih tipova koji samo cijene stvari onda kad nestanu. Preosjetljiv sam. Moram biti pomalo prazan da iznova zadobijem entuzijazam koji sam imao kao dijete. Tijekom naše zadnje tri turneje mnogo više sam cijenio ljude koje poznajem osobno i naše fanove, no još se ne mogu riješiti frustracije, krivnje i suosjećanja kojeg imam za sve. Postoji dobro u svima nama i čini mi se da jednostavno previše volim ljude, toliko da se ponekad osjećam tako prejebeno tužno. Tužan, malen, osjećajan Isusov čovjek, Riba koja ne cijeni druge. Zašto jednostavno ne uživaš u tome? Ne znam! Imam ženu božicu, znojnu od ambicije i suosjećanja i kćerku koja me previše podsjeća na ono što sam nekad bio, punu ljubavi i radosti, koja poljubi svaku osobu koju sretne jer svi su dobri i neće joj nauditi. I to me toliko straši da sam došao do točke kad više ne mogu funkcionirati. Ne mogu podnijeti misao da Frances postane jadna, samodestruktivna, smrću opterećena rockerica poput mene. Dobro mi je, veoma dobro, i zahvalan sam ali sve otkad sam imao 7 godina ljudi su mi općenito bili mrski. Samo zbog toga što se čini lakim slagati se i suosjećati s ljudima. Vjerojatno samo zbog toga što previše volim ljude i marim za njih. Hvala vam svima iz dubine mog gorućeg, mučnog trbuha na pismima i zabrinutosti tijekom proteklih godina. Prevelik sam čudak, ćudljiv, dušo! Nemam te strasti više i zato zapamti, bolje je izgorjeti nego izblijediti. Mir, ljubav, suosjećanje. Kurt Cobain.
Frances i Courtney, bit ću kraj vašeg oltara,
Molim te nastavi Courtney,
zbog Frances,
jer će njezin život biti puno sretniji bez mene.
VOLIM VAS. VOLIM VAS.


Kurtovo tijelo odneseno je u Bleitz mrtvačnicu u ulici Florentia br. 316 u Seattleu gdje je bilo kremirano. Dan nakon što su ga našli Courtney mu je odrezala uvojak sa kose i oprala ga. Počela je nositi njegovu odjeću u znak korote. U nedjelju oko 5 popodne održana je javna komemoracija u paviljonu Center's Flag. 5000 fanova poslušalo je snimku Courtney Love koja je pročitala oproštajnu poruku, nazvala Kurta šupkom i idiotom i rekla mu da ga voli. Prava komemoracija održana je par blokova dalje, u Unity Church of Truth. Prisustvovali su Courtney, Kurtova sestra Kim i ostali obiteljski članovi. Love je čitala iz Biblije i djelić oproštajne poruke. Michael Stipe iz R.E.M.-a održao je govor. Nakon javne komemoracije, poremećeni obožavatelj, star 28 godina, otišao je kući i raznio si mozak.
Courtney je imala problema s nalaženjem počivališta za Kurtov pepeo. Niti jedno obližnje groblje nije ga htjelo primiti zbog straha od vandalizma, kakav se bio desio kod Morrisonovog groba. Glasine kažu da je Love pepeo umetnula u plišanog medvjedića, no možda je vjerojatnija priča da je Kurtov pepeo razasut nad rijekom Wishkah.


Post je objavljen 03.01.2007. u 19:16 sati.