Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Za nepovjerovati kakve sve povlastice EPH ima kod države


Prvi azil u Hrvatskoj sređen preko veze?

Prva i zasad jedina osoba kojoj je odobren azil u Hrvatskoj radi kao kućna pomoćnica kod Sanje Mlačak, direktorice marketinga Europapress Holdinga i supruge kolumnista Jutarnjeg lista Davora Butkovića.

Informacija je to koju smo dobili iz dobro upućenih izvora, a stvar postaje još zanimljivija zna li se da je Sudanka, čiji identitet nikad nije objavljen, u Hrvatskoj boravila tek dva-tri mjeseca prije dobivanja azila, iako postoje stotine osoba koje na taj status čekaju godinama.

Da je prvoj hrvatskoj azilantici status odobren za samo dva mjeseca potvrdio nam je i glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, uz napomenu da je Sudanka dobila azil sukladno važećem Zakonu o azilu, te je ispunjavala kriterije koje taj zakon navodi, "koje govore da se jednoj osobi u Republici Hrvatskoj može odobriti status tražitelja azila, ukoliko postoje opravdani razlozi da je ta osoba u zemlji svog porijekla proganjana, bilo zbog gaženja ljudskih prava, bilo zbog vjerskih, političkih ili nekih drugih uvjerenja."

I dok Mehun o identitetu Sudanke i dalje ne može govoriti, pa tako niti komentirati išta oko njezinog služenja kod šefice marketinga u EPH, doznali smo i da u istom marketingu već duže vrijeme radi rođakinja azilantice, također iz Sudana. Stoga je neizbježno pitanje bi li do odobrenja azila došlo tako brzo da netko od glavešina iz Europapress Holdinga nije intervenirao.

"Ovo što ste rekli apsolutno nije točno. Mi i inače rješavamo u zakonskom roku sve zahtjeve koji pristignu, otprilike u roku do tri mjeseca. Taj rok najčešće ovisi o mogućnosti provjere podataka koje tražitelj azila postavlja u svom zahtjevu. U ovom slučaju, iz zemlje njezinog porijekla ti su podaci relativno brzo dobiveni, i nije postojala sumnja da ne bi bili vjerodostvojni", kaže Mehun.

Pokušali smo cijelu priču provjeriti i kod Sanje Mlačak, ali u uredu je nije bilo. Valja podsjetiti da je u posljednjih deset godina azil u Hrvatskoj zatražilo oko 550 osoba, no MUP ih je sve redom odbio. Kako nam je i dalje bilo nejasno zašto baš sada i zašto baš osobi koja ima veze s najjačom medijskom kućom u zemlji, Mehun nam je još jednom objasnio da se povjerenstvo koje odobrava status azilanta vodi isključivo time jesu li ispunjeni zakonski uvjeti za dobivanje tog statusa.

"U ovom konkretnom slučaju, prvi put u Republici Hrvatskoj, takav status je utvrđen i tu doista nema nikakvog razloga za bilo kakve špekulacije", zaključuje Mehun.

Radio 101, srijeda, 03.01. 2006.


Vjerujete li vi policijskom glasnogovorniku da je Sudan jednostavno lako i brzo dostavio podatke o kršenju prava svoje državljanke na temelju čega je ona dobila politički azil u RH? Pa hrvatska se država svim silama trudi da onemogući hrvatskim državljanima dobivanje političkog azila u trećim zemljama, a Sudanu je valjda u interesu da se riješi što više svojih građana pa im daje pozitivno mišljenje za dobivanje azila u Hrvatskoj. Nevjerojatno je kakve sve povlastice ključni ljudi EPH-a u ovoj državi uživaju.


Post je objavljen 03.01.2007. u 13:27 sati.