Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ameda

Marketing

NACIONALNI PARK VELEBIT

OSOBITOSTI

Krajobrazno Velebit većim dijelom spada u Liku gdje svojom šumovitom stranom lica stoji kao bedem ka posve različitom Kvarnersko - Velebitskom prostoru vegetacijski ogoljenom od jakih bura, posolica i stoljetne sječe hrastovih šuma.

Vršni pojas Velebita ima obilježja visokoplaninskog reljefa sa izuzetnim bogatstvom krških skulptura, kukova i greda u neprestanoj izmjeni sa šumovitim dulibama i planinskim travnjacima kao najraznorodnijim biološkim staništima.

Klimatski na prostoru parka razlikujemo dva areala , u uskom obalnom pojasu - mediteranski, a u ostalom dijelu Parka alpsko - dinarski. Specifikum cijelog područja dobro je znani i opjevani snažni sjeverni vjetar - Bura, što puše sa Velebita ka Jadranskome moru.


S obzirom na svoje hidrogeološke, geomorfološke, pejzažne, florističke i faunističke značajke područje krša objedinjuje najveći broj posebnosti Hrvatske.

Velebitske šume bukve i jele dom su značajnim populacijama velikih zvjeri (vuk, medvjed i ris).

Splet prirodnih okolnosti stvorio je različita staništa velikom broju hrvatskih i velebitskih endema i relikata flore i faune . Žarišta velebitskog endemizma nastala su u okrilju stijena i točila, na ostacima najjužnijih europskih cretova, u tisućama krških tvorevina (špilje, vrtače, ponikve, škrape, jame, stijene i klanci) i vodotocima sa jedinstvenim životnim zajednicama sedrenih slapišta rijeka Zrmanje i Krupe. Po pitanju endemizma osobito je značajno još uvijek neistraženo krško podzemlje u kojem se gotovo redovito u istraživanjima otkrivaju nove vrste.

evo malo slika prirode i životinja sa Velebita



Created by Crazyprofile.com



Created by Crazyprofile.com



Created by Crazyprofile.com



Created by Crazyprofile.com



Created by Crazyprofile.com



Post je objavljen 03.01.2007. u 11:08 sati.