Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/6platinum6barbie6

Marketing

STVARALACKA SMRT II

Umjetnik u covjeku je vjecni simbol veze izmedu njegovih unutrasnjih sukobljenih bica.Zivotu se mora dati znacenje ,zbog ocevidne cinjenice da zivot nema znacenja.
Nesto se mora stvoriti kao zacjeljujuca i poticajna intervencija izmedu zivota i smrti,zbog zakljucka da zivot ukazuje na smrt i da pored tom uvjerljivom cinjenicom covjek instiktivno i uporno zatvara oci.
Sto se tajnovitosti tice,osjecaj tajnovitosti koji lezi na dnu svake umjetnosti mjesavina je svih bezimenih uzasa koje pobuduje okrutna realnost smrti(da,smrt mi je middle name rolleyes)
Smrt se dakle mora pobijediti,ili prerusiti ili preobraziti.
Ali pokusavajuci pobijediti smrt,covjek je neizbjezno bio primoran pobijediti zivot,jer je to dvoje u nerazmrsivoj vezi.Zivot se krece prema smrti,put je ka smrti ,te poreci jedno znaci poreci drugo.
Bijeg je najdublja zelja.Bijeg od smrti,ali put da se pobjegne od smrti jest bijeg od zivota.To je umjetnik UVIJEK izrazavao kroz svoja dijela.
Svi njegovi neuspjesi samo su odraz njegovih krhkih susreta s okrutnom i neumoljivom stvarnoscu.
Pitanje:Bog!??Vjecno pitanje,koje se iznova i iznova ponavlja u mojoj glavi,pitanje na koje stvarno nemam trajan odgovor,niti sam ga igdje pokusala naci.Zato sam se okrenula filozofiji da mi pruzi neke smjernice za razmisljanje.Potreba za bogom je glad za vecim zivotom;iznova jedno te isto kao glad za smrcu.
I jos jedno moje vjecno pitanje;strah!!???kojega se ne mogu rijesiti,javlja se gotovo redovito.Samo na krajnjim granicama stvaralastva kad umjetnikov svijet oblika vise ne moze poprimiti nikakve arhitektonske dimenzije iznenada pocinje shvacati svoja "ogranicenja".
Tada ga spopada STRAH.Tada istinski osjeca okus smrti(SMRT.....OPSJEDNUTA SAM rolleyes)
Sada se instikti zivota pretvaraju u instikte smrti.Ono sto se prije cinilo posvemasnjim libidom,beskrajnim porivom za stvaralastvom,proizlazi da sada sadrzi drugi princip-zagrljaj instikta....da,pogadate,SMRTI.
Usamljivanje umjetnika u kraljevstvo misli izaziva njihovu SMRT.

Da se vratim na pitanje boga???Po meni je bog slika savrsenstva kojoj odredeni pojedinac tezi.Meni osobno su savrsenstva da Vinci i Goethe;jer su utjelovljenje slike covjeka sa glavom u oblacima,a nogama duboko ukopanima u tlo rase,kulture i povijesti.
Goethe je bio duboko religiozan bez potrebe da obozava boga.Sebe je ucinio bogom! U njemu su tlo i podneblje u najvecem skladu.

A sada da ne duljim...jer tko bi mene shvatio...sva sam nut
reci cu sto je poanta svega i sto moraju svi znati:
UMJETNOST NE UCI NICEMU OSIM ZNACENJU ZIVOTA.

i

KAD UMJETNOST JEDANPUT ZAISTA BUDE PRIHVACENA PRESTAT CE POSTOJATI!!!!!

Veliko djelo neizbjezno mora biti nerazumljivo(osim za one malobrojne koji su poput autora upuceni u tajne).

I zato ja ne ocekujem da moja pjesma,ili moja slika ili opcenito ja u globalu budem prihvacena jer to ni nije moj cilj.Jedina stvar kojoj tezim je umrijeti stvarajuci.A za zivota;dobiti svjetsku diplomu ovdje u Tokyu,izdati album u New Yorku i to je sve.Onda se mogu mirno ubiti. wink

Za ovaj post cu staviti slike Vasilija Kandinskog,studenti povijest umjetnosti,likovne akademije,ili ucenici umjetnickih skola ce znati tko je,ukljucujuci i one koji su usmjereni na opcu kulturu,za ostale on je slikar koji je prvi 1950.god.naslikao apstraktnu sliku.Njegov smjer slikarstva je organicka apstrakcija,ponegdje cak i apstraktni ekspresionizam.Poznat je i kao otac apstraktne umjetnosti.Akvareli Kandinskog potkraj prvog desetljeca 20.st.nose naziv "IMPRESIJE I IMPROVIZACIJE" jer su nastali zapravo tako sto je umjetnik pustio na volju osjecaju i masti odabir boja i slobodno ih rasporedio te spontano mijesao na slici.BTW Kandinsky je napisao jedno djelo o apstraktnoj umjetnosti "O duhovnom u umjetnosti".

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us



Post je objavljen 01.01.2007. u 04:04 sati.