Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Novogodišnji remix

Razmišljao sam da podvučem crtu, sumiram proteklu godinu, te napišem par stvari koje smatram bitnim. Blog kreativnost zadnjih tjedana me ne služi, no razlog nije otužan. Dapače. Kreativnost kvalitetno trošim negdje drugdje. Dopustite stoga jedan globalno- loklani iluzionistički remix.

Godina kao da završava jednim ružnim finišem u kojemu se slavi smrt. Mislim na Saddama i sav jaz svjetske zajednice koja još uvijek nema snage parirati američkom hegemonizmu. Čini mi se kako je ova godina još jednom pokazala licemjernost i dvostruke kriterije globalnih i lokalnih moćnika. No, ništa me više ne ljuti. Događaji kao da se vrte u krug, a povijest kao da ulazi u još jedan loop.

Pavle Kalinić u svojoj današnjoj kolumni piše kao da je sinoć s nama komentirao pogubljenje Saddama na najveći islamski vjerski blagdan Kurban Bajram. I mi smo zaključili da je to namjerno, kao što on zaključuje.

Nakon katoličkog Božića, blagdana mira i ljubavi, islamskog Hajja, Nove godine u kojima svi jedni drugima želimo puno ljubavi, blagostanja i zdravlja, te nadolazećem pravoslavnom Božiću, američki imperijalni stroj servira nam smrt vješanjem u prime timeu. Tko neće prikazati Saddama s omčom? Cijeli video na internetu?

Logični je to sklop showbiz društva i modela širenja straha i mržnje. Školska prispodoba iluzionizma u režiji republikanske elite čija su usta puna Boga, vjere i ljubavi. Želimo vam mir, gledajte smrt. To je realnost. Rat je mir.

Ne sumnjam da će takva biti i godina koja dolazi, no svejedno se veselim svim onim malim stvarima i koracima koji se događaju oko nas, a koji mi govore da će ipak biti bolje. Demagogija? Vrlo lako bih mogao zastranjati u njoj, pa prelazim na novi paragraf.

Doktori iluzionizma, lažne sreće i blagostanja i u novoj će godini trošiti milijarde na uvjeravanja kako je pobjeda na pomolu, a neprijatelj samo što nije poražen. Biti će to još jedna godina bliže ulasku u Europsku uniju. Godina u kojoj će nam statistički biti sve bolje, a realno sve gore. Majstori iluzije, virtuozi medijskih kampanja, persuazije i odnosa s javnošću uspješno obavljaju zanat. Ispada kako je loše dobro, tj. po onoj već spomenutoj Orwellovoj paradigmi rat je mir.

Pušite light cigarete, pijte sokove s umjetnim zaslađivačima s 0,01 kalorija, stavite litru izbjeljivača u veš mašinu, jedite dehidriranu hranu, umjetno aromatiziranu salamu s malim dozama otrova. Jedite paštete, hrenovke, GMO soja lecitin, margarin. Vozite blještava vozila, stanujte u novim stanovima; niste nitko i ništa ako nemate kartice, minuse i nosač za skije na krovu. Blagdanski nenamjenski kredit. Iluzija je sveprisutna.

I ovdje kod mene, u mojoj sredini, iluzija je sveprisutna. Ništa manje uprizorena u realnosti kao u najljepšoj ruskoj bajci. Naime, s visokog mjesta na dvoru čestitalo nam i Božić i novogodišnje blagdane, citiram «…podsjetimo se, što smo mi, Vama – dragi sugrađani, darivali kroz cijelu 2006. godinu…»

Tako su nas darivali nizom infrastrukturnih i komunalnih investicija našim novcem. Posebno se ističe situacije da je kao najbolje mjesto za smještaj novoga vatrogasnog spremišta odabrana parcela u Industrijskoj ulici koja prolazi kroz industrijsku zonu. Ne mislim da je to nešto loše, no paradoks postaje još veći kada se uoči da je gradska industrijska zona ustvari zona supermarketa, pa bi prikladniji naziv ulice bio Trgovačka ulica.

Kako je to sa svim iluzijama, tako je i s ovom u mojoj sredini. Izvana lijepa, skockana iluzija; pa tu su novi asfalti, trgovi, a grad se putnicima čini prekrasnim. Dok je iznutra, kada malo zagrebete balončić, grad sve tmurniji, siromašniji i otuđeniji. Kao što nažalost bilježe lokalne novine, u čestitci s dvora se nigdje ne spominju radna mjesta, industrijski i razvojni potencijal, čvrsta strategija i budućnost. Uz demagogiju o ulaganju u ciglu i asfalt, te pripomoć sugrađanima lošeg imovinskog statusa - nismo čuli niti glasa o perspektivi. No čuli smo da je proračun i za narednu godinu predvidio daljnja ulaganja u asfalt, cijevi, kamenje i socijalu.

Stoga vam, u narednoj godini, prije svega želim više zdravlja, ljubavi i znanja, a manje straha, iluzije i demagogije.

novogodišnji duplici



Post je objavljen 31.12.2006. u 17:37 sati.