Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sindikatucentru

Marketing

Sindikalni listić 011

Obaveštenje svih obaveštenja je da je podela paketića koju organizuje ovaj Sindikat organizovana 26. decembra 2006.god. u sali Doma sindikata u Kruševcu sa početkom u 17 časova. Obezbedjena je predstava (20 min.), kao i fotografisanje dece sa Deda Mrazom. Cena dve fotografije 13x18 cm je 60 dinara i plaća se fotografu odmah po fotografisanju. Slike podižete kod Ivana Simovića od 29. decembra 2006. god. Naknadnih prijavljivanja neće biti i, molim vas, da, ako niste na spisku, ne dovodite decu u situaciju da budu tužna što ne dobijaju paketić posle predstave. Vaši nazovi razlozi "da niste bili tu ili niste obavešteni" samo smaraju!
Zašto sam podvukao i naglasio da se radi o ovom, našem Sindikatu??? Ne samo zbog toga što i drugi sindikati dele paketiće, već zbog toga što sam, na sopstveni užas, primetio da većina vas i ne zna kom sindikatu pripada L L L! Kada to ne znaju obični članovi još mogu prihvatiti da se radi o krivici rukovodstva, tj. delom i o mojoj ličnoj krivici, ali kada kobajagi član Okružnog odbora ne zna u kom je sindikatu funkcioner, svakom normalnom je jasno da tu nešto ne štima. Kada mu to kažem, on se naljuti i zahteva da bude iščlanjen iz SSS (Savez samostalnih sindikata)??? Pobogu ljudi, valjda ste pismeni za toliko - makar u zaglavlju Listića pročitajte kako se zove organizacija kojoj pripadate - učlaniće vas u neku sektu ili u KKK ako ne obratite pažnju kome potpisujete pristupnicu! Inače, za mog neupućenog druga, naš Sindikat je iz SSS Srbije istupio odlukom RO 2001. godine i sa Većem sindikata imamo samo poslovni ugovor! Organizovani smo u celoj republici, po horizontali i vertikali, najbrojniji po članstvu i najaktivniji po borbi za prava zapslenih.
Šta se uradilo u poslednja dva meseca intenzivnih aktivnosti i pregovora sa Vladom Srbije i natezanjem sa drugim sindikatima da nas ne miniraju u našim nastojanjima zarad sitnih interesa uskih grupa koje predstavljaju? Ukratko ovo: Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti kao reprezentativni granski sindikat u zdravstvu Srbije na sednici Republičkog odbora (RO) ocenio je da je korekcija koeficijenata postignuta u pregovorima 1.12.2006. god. (potvrdjeno 7.12.2006.) važan korak u uspostavljanju adekvatnijih odnosa - raspona izmedju zarada za pojedine grupe poslova. To je više od onog što je GSZSZ "Nezavisnost" prosledila članstvu. Posebno je važno da se korekcijom uvećavaju zarade odredjenih grupa poslova (nezdravstveni radnici i nekvalikovani radnici - sastanku sa pomoćnikom ministra posvećenom toj temi predstavnici Sindikata sestara i tehničara nisu ni prisustvovali), a što je bio jedan od zahteva protesta Sindikata 6.10.2006. u Beogradu, čime smo se još jednom jasno dokazali kao zaštitnici svih grupa zaposlenih.
RO je ocenio da je predlog rasta zarada za 2007. god. veoma restriktivan:
1. Povećanje osnovice za obračun za april 3,2% i povećanje za septembar 4,2%
2. Povećanje koeficijenata za obračun za april za visoku, višu i srednju stručnu spremu 6%, dok je za ostale 2% , kao i za novembar 6,9% za visoku stručnu spremu
i najavio stalno praćenje svih elemenata koji opredeljuju materijalni i socijalni položaj zaposlenih. Nakon duže i vrlo burne rasprave doneo je odluku o prihvatanju predloga Protokola koji je ponudila Vlada uz dopunu da povećanje počne već od januarske isplate i tačke koja kaže da će se "povećanjem osnovice i koeficijenata obezbediti realan rast zarada zaposlenih iz svih grupa poslova". Takodje je, zbog navike Ministarstva da se "igra procentima" i prećutkuje za njih neprijatne detalje odlučeno da se članovima i javnosti predoči kolike će biti do kraja 2007. god. plate zaposlenih u zdravstvu - u apsolutnim dinarskim iznosima.


Šta to konkretno znači? To znači da će, na kraju 2007. godine, ukoliko inflacija bude 0% a cena potrošačke korpe ostane nepromenjena (situacija je naravno nemoguća, ali ćemo prilikom promene ovih parametara tražiti i korekciju zarada koja bi to pratila i onemogućila realno siromašenje zaposlenih) zarade zaposlenih biti: spremačica 12478 din., ekonomski tehničar 20562 din., medicinski tehničar u Domu zdravlja 25400 din., dipl. ekonomista i pravnik 37697 din., lekar opšte prakse 45780 din., lekar specijalista 52694 din., lekar subspecijalista 59145 din. Malo??? I ja tako mislim, ali je to najviše što se trenutno u tvrdim pregovorima sa Vladom postiglo. Naravno, ne odustajemo - borba ide dalje i uz vašu pomoć biće sigurno lakša!
Ocenjeno je kao vrlo pozitivno što je Vlada pronašla mogućnost da se izadje u susret našim zatevima da se isplati bonus za novogodišnje praznike svim zaposlenima u zdravstvu i da se dodeli psihijatrijski dodatak za rad u specijalizovanim ustanovama.
Nadam se da ste svi dobili obaveštenje, potpisano od svih postojećih sindikata koji rade u Zdravstvenom centru i koje se odnosi na sve zaposlene! Radi se o dodeli besplatnih rekreativnih sedmodnevnih odmora i to: u RH centru "Zlatar" od 18. do 25. 02. 2007. i u RH centru "Sijarinska banja" od 22. do 29. 04. 2007. godine. Napominjem još jednom da je to akcija koju vode svi sindikati i potrebnu dokumentaciju možete do 27. decembra 2006. god. predati bilo kom predsedniku sindikalne organizcije u Centru koji ima obavezu da je prosledi predsedniku Okružnog odbora, a koji će, zajedno sa svim predsednicima sindikalnih organizacija, izvršiti raspodelu dobijenih mesta..
Za kraj jedno lično, dobronamerno vidjenje i savet odgovornima. Redovni i pažljivi čitalac sam Glasnika ZC Kruševac, bio sam vrlo zadovoljan kada je počela njegova ponovna štampa, čak sam se i nudio da u njemu napišem koji redak (bez cenzure naravno, ali su mi rekli da to nije moguće L L L!). Mislim da se Glasnik udaljio od svoje izvorne ideje i to ne na bolje. Otkuda to mogu da znam? Otuda, što u zaglavlju glasnika piše " ... Nagradjivan je dva puta, 1980. i 1983. godine za izuzetan doprinos popularizaciji knjiga i pisane reči. ... ". Šta imamo danas? Prihvatam da je za jedan informator javne ustanove bitno da u sebi, pored vrlo lepog predstavljanja organizacionih delova i službi centra, ima vesti tipa "kotlarnica Doma zdravlja u Ćičevcu" i "osveštane veš mašine kompletno renovirane vešernice", ali imamo samo jedan članak o našem radniku koji se bavi slikanjem, dok su poštovanje lepe reči, pozorišta i knjiga bačeni u zapećak! Zašto je nekada moglo, a danas ne može? Kada sam, nekada davno, pokušao da, makar u Biltenu sindikalne organizacije, provučem neki lep citat, moj drug Gile, sadašnji šef Agitpropa (neće se Gile naljutiti) mi je rekao da to nije mesto za to! koristim Listić da pitam: Može li se o tome u Glasniku? Ne moram ja, čak mislim da posle ove primedbe ne bi ni bilo pošteno, ali Centar ima pismene ljude koji čitaju, gledaju i znaju da pišu. O tome da bih u Glasniku voleo da pročitam i vic na račun zdravstvenih radnika ne smem ni da pomislim. Toliko.



Ivan Simović, član Sindikata


Post je objavljen 31.12.2006. u 13:41 sati.