Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Deset najboljih pročitanih knjiga u 2006.

Ovih dana mnogi sastavljaju raznorazne top-liste svega i svačega, među ostalim i takozvanih najboljih knjiga objavljenih u upravo izmakloj godini. Sumnjam u vjerodostojnost ovakvih listi, jer fizički je nemoguće da netko pročita cjelokupnu produkciju samo jedne kategorije knjiga u jednoj godini, osim ako nije plaćen da radi samo to (a takvih ne vjerujem da je više od dvoje u cijeloj državi). Zato se na takvim listama neće naći knjige koje sastavljač u toj godini nije pročitao (ili će se naći, ali ne na osnovu čitanja nego drugih kriterija, pa onda vjerodostojnost opet pada u vodu), ali se pogotovo neće naći knjige objavljene prethodnih godina, koje sastavljač top-liste u toj godini nije stigao pročitati. Zapravo ne bi trebalo sastavljati top-liste knjiga objavljenih u jednoj godini, jer je nemoguće da takva lista bude objektivna. Recimo, samo u zadnjih godinu dana razgovarao sam s barem desetak ljudi iz svijeta knjige - pisaca, urednika, čak i kritičara - koji opće nisu čitali prve dvije knjige Igora Rajkija, a meni je, recimo, Rajki i dalje u samom vrhu domaće književnosti posljednjeg desetljeća (vidio sam da je dobio stipendiju Ministarstva kulture, valjda će napokon napisati nešto novo "za odrasle", nakon višegodišnjeg bijega u literaturu za djecu).
Zato vam, kolege blogeri, nudim potpuno subjektivnu listu deset najboljih knjiga koje sam u 2006. godini stigao pročitati. Ova lista nije top-lista, znači naslovi se ne nižu prema ocjenama kvalitete, ovaj popis je naprosto paket naslova za koje svima mogu reći da mi je drago što sam ih pročitao i da taj užitak želim preporučiti i drugima. Ograničavam se, kakav mi je već običaj i navada koju njegujem zadnjih nekoliko godina, samo na domaću prozu, tek uz rijetke iznimke.

- Vlado Bulić: Putovanje u srce hrvatskoga sna, roman, AGM, 2006.
- Veselin Gatalo: Geto, roman, AGM, 2006.
- Boris Perić: Vampir, roman, Naklada Ljevak, 2006.
- Ivica Prtenjača: Dobro je, lijepo je, roman, Profil, 2006.
- Suzana Abspoel Đođo: Snajperist, roman, Meandar, 2004.
- Damir Miloš: Smetlar, roman, Meandar, 2005.
- Ad Astra, antologija hrvatske znanstvenofantastične novele, Mentor, 2006.
- Igor Grbić: Istria Glagoljušta, Ceres 2005.
- Zoran Žmirić: Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man, Meandar, 2005.
- Stanko Andrić: Simurg, roman, Durieux, 2005.


Naravno, popis knjiga koje nisam stigao pročitati (ili je čitanje još u tijeku) puno je duži. Morao sam, naravno, izostaviti i knjige koje su mojom uredničkom krivnjom izašle u svijet, njih će vam morati preporučiti netko drugi :-)

Post je objavljen 31.12.2006. u 11:12 sati.