Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aparatczyk

Marketing

Koncerti u 2006.

Glazbena godina 2006. bila je odista bogata događanjima. Ovo su samo oni koncerti koje sam zaista zapamtio, zapravo ih smatram značajnijima.

The Earlies- Teatar &TD, 4.03.
Koncert u danima dok mi je majka bila u bolnici, točno tjedan dana prije njene smrti. Nekako sam smogao živaca i snage ipak otići i odslušati to. Veličanstven nastup u odličnom prostoru, koji omogućuje koncerte bez gužve i cigareta. Sve što mogu reči je da je to bilo jedinih sat i nešto vremena u tim tjednima da sam se osjećao opušteno i ugodno.

Calexico featuring Iron&Wine and Salvador Duran- Pauk, 9.05.
Vidjeti bend na vrhncu slave, kao što je Calexico/Iron&Wine u ovako dojmljivom nastupu kakav je bio te večeri u Pauku, rijetko zadovoljstvo. Sa zadnjim albumom, a osobito „In the reigns“ EP-em Calexico je pokazao da je bend za povijest americane. Ekstatičan nastup, osobito osporavana obrada „Wild horses“ Rolling stonesa. Koncert koji mi je sve bolji kad ga se prisjećam. Jedan od događaja godine.

Franz Ferdinand- Šalata, 4.07.
Još jedan bend na vrhuncu slave, otvorio je ljeto koncertnog ludila u Zagrebu, tih dana zaista metropoli. Najprestižniji rock bend današnjice malo je ipak „izgorio“ u ganjanju rock povijesti tako da ipak nije žario i palio kao na albumu, sveisto bilo je dobro i važno da je bilo. Meni je ovaj koncert bio važniji zbog toga s kime sam bio na njemu, a ne toliko zbog nastupa.

Morrisey- Šalata, 6.07.
Sve je o Mozzu već rečeno na ovom blogu. Došao je dvadesetak godina prekasno, odsvirao nešto što samo njemu paše, malo nas vukao za nos. Pa ipak, sve smo mu oprostili, bacili mu se pod noge, i zahvalili što je konačno došao.

Pixies- Šalata, 16.07.
Nakon Ljubljane 2004. evo ih konačno su se vratili doma. Kakav ulaz, koja ekstaza, koja strast i energija. Kao da nije prošlo 15 godina od njihove zadnje stvari, kao da nisu imali tolike silne godine pauze. Here came our men.

Buldožer- Boogaloo, 15.10.
Ko jebe Buldožer, odoh slušat rhytm and blues. Zajebavam se, stvarno je bilo dobro, nisam očekivao, ali sam se iznenadio da slovenski umirovljenici tako praše. Viagra u EU je stvarno bolje kvalitete nego kod nas.

Howe Gelb- Teatar &TD, 4.11.
Za dobar nastup ne treba ni bend, dovoljan je jedan performer. Performer, kažem. S tendencijom prema vodvilju.

James Brown- KC Dražen Petrović, 5.11.
Loš koncert, zaista, ali stvarno nebitno. Zadnja prilika pozdraviti jednu pravu legendu, jednu zvijezdu koja se lagano ali nepovratno gasila. I naposlijetku, bio je to moj poklon mom starom za rođkas, i njemu prilka da uživo čuje idola iz maldosti.

Boa- Piranha, 6.11.
Koncertna serija se nastavila gotovo privatnim ali impresivnim nastupom povratničke Boe na prezentaciji „Dnevnika putovanja, skica ostanka“ koja se usmenom e-mail predajom proširila među fanovima (hvala Kreši iz Samobora i DMJ). Direktor u INI i tajnik javnobilježničke komore su u odličnoj sviračkoj formi, čeka se pravi koncert.

Dead Moon/Welcommin' comitee in flames- Pauk
Nat King Cole, Lloyd Cole, a eto i Fred Cole. Velikani rocka se prezivaju Cole. Sirov i iskonski, pravi rock and roll, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Welcommin' comitee in flames, prvi hrvatsko-japanski bend, nazabavniji bend u nas u ovo doba. Nije da mi je vođa benda frend, nego stvarno su dobri.

Lambchop- Tvornica, 30.11.
Vidi nedavni post. Kurt Wagner je ipak Kurt Wagner. Respect!

Događaj izvan svih kategorija je Dugave open air. Možda nije bio bog zna što, ali važno da je ipak bio. Živio Micika!

I ostali koncerti su bili OK, nije bilo koncerta da bih otišao s njega (dobro, bilo ih je s kojih sam otišao iz nekih drugih razloga). Jedna ispunjena sezona, a tek ona koja dolazi...

Spomenimo i najvažnije koncerte na kojima nisam bio:

The Who i ostalo- St. Polten negdje u ljeto
Prema svjedočanstvima vidioca, religijsko iskustvo, jebiga. U p.m.

Bruce Springsteen & The Seeger sessions band- Udine, 4.10.
Još jedno prosvjetiteljsko iskustvo propušteno. Nikada si neću oprostiti, makar zaista nije bila prilika. Kad je čangrizava babetina koja mrzi cijeli svijet Vedrana Rudan napisala u Nacionalu da je i ona bila ponesena nastupom, onda mi je fakat bilo krivo, jer ako Boss može dirnuti u srce jednu Rudanicu, kako je tek nama, normalnim ljudimazujo .

Gothan project- Otok na Jarunu, 17.06.
Zapravo sam bio tamo, više tijelom nego duhom, s druge strane jezera. Tih uznemirujućih dana, između Bruxellesa i Lošinja, na obalu Jaruna se otišlo samo da se bude negdje...

Bitches brew- birtija u Stenjevcu, 17.11.
Ne čuti svoju ekipu iz kvarta prvi puta uživo u nekom ćumezu probijaju led, e fakat nije u redu, ali što ću, put me nanio u Beograd tih dana...

Nadam se da će nam i 2007. donijeti mnoštvo live nastupa, i da ću supjeti stići na njih. Radije lovu dajem na koncerte nego da pijem po brtijama ili nešto slično. Svako ima svoje gušte, meni je gušt dobar koncert.


Post je objavljen 29.12.2006. u 00:42 sati.