Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Odvjetnik Jurašinović izborio pravo francuskim Hrvatima da im u dokumentima kao zemlja rođenja ne piše Jugoslavija


Odvjetnik Ivan Jurašinović ne bavi se samo tužbama protiv predsjednika Stjepana Mesića.

Nedavno je ishodio na pariškom administrativnom sudu važnu odluku u korist hrvatske zajednice u Francuskoj.

Inače, Hrvati rođeni u Hrvatskoj za vrijeme postojanja bivše SFRJ koji su stekli francusko državljanstvo često su imali probleme sa francuskom administracijom povodom izdavanja francuske osobne iskaznice.

Tim je ljudima francuska administracija sustavno izdavala osobne iskaznice sa natpisom „Jugoslavija“ kao mjestom rođenja, i to, unatoč raspada i nestanka SFRJ i priznanja RH-e od strane Francuske.
Tome se protivila većina Hrvata u Francuskoj. No, dijalogom s francuskom administracijom nisu uspjeli izboriti promjenu.

Jurašinović je u ime svog klijenta, Georgesa Jurja Blažuna, koji nije htio prihvatiti osobnu iskaznicu sa natpisom „MIROSEVAC (YOUGOSLAVIE), uložio tužbu 17. siječnja 2005. protiv francuske države na administrativni sud u Parizu.

Još četiri takva predmeta vodi pred drugim francuskim sudovima (Lyon, Marseille, Nantes i Versailles).

Rješenjem od 14 prosinca 2006 koje je tek primio, pariški administrativni sud je naložio francuskoj državi da njegovom klijentu izda novu osobnu iskaznicu na kojoj će biti označeno za mjesto rođenja: „MIROSEVAC (CROATIE).

Rješenje je postalo pravomoćno 19. prosinca 2006., na dan kad je dostavljeno strankama.

Ovo rješenje Pariškog administrativnog suda, vrlo je bitno jer je dosad francuska administracija postupala kao da SFRJ još postoji.

Francuska administracija će biti prisiljena prilagoditi svoj način rada s međunarodnim obavezama koje francuska država ima prema Hrvatskoj.

Ova je važna pobjeda izborena bez ikakve potpore hrvatskog veleposlanatva u Parizu koje 14 godina nije ništa poduzimalo da bi se ovaj problem riješio.

Koliko mi je poznato iz švicarskog iskustva, Švicarska Konfederacija nije pravila slične probleme Hrvatima koji su stekli švicarsko državljanstvo.Post je objavljen 28.12.2006. u 17:13 sati.