Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

Lijepe kupačice, Alma Tadema, Jerome i Bouguereau

Sir Lawrence Alma-Tadema. An Apodyterium. 1886.

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Sir Lawrence Alma-Tadema: Bath

Photobucket - Video and Image Hosting

Apodyterium je u antičkom Rimu bio predvorje termi, javnoga kupališta.
Tu bi se gosti termi svlačili i ostavljali svoju odjeću. Bogati bi Rimljani tu dolazili sa cijelom svitom robova koja bi donosila toatetne potrebštine: ubruse, spužve, mirise, ulja, sprave za kovrčanje kose, strugalice za noge ... Nije se koristio sapun već bi se tijela mazala maslinovim uljem, pa bi se nakon znojenja prljavština, zajedno s uljem, strugala sa tijela.
Oni siromašniji koristili bi usluge capsariusa, robova koji su radili u kupalištu.

Prije ulaska u same terme posjetitelji bi vježbali u palaestra, tj. u atriju termi. Prvo bi se ulazilo u zagrijani calidarium i natatio - veliki bazen s toplom vodom, a zatim bi slijedio tepidarium (vlažna sauna), laconicum (suha sauna) te frigidarium (bazen za rashlađivanje).
Terme su imale sustav podnoga grijanja.

Pripadnici viših klasa dolazili su u terme svakoga dana, a oni siromašniji jednom tjedno. Kupalište je bilo i centar socijalnog okupljanja. U termama se služilo jelo i piće.Tu su vođeni poslovni razgovori i sklapani poslovi. No, u termama su se igrale i stolne igre, igre loptom, razgovaralo se i ogovaralo. U terme se išlo ne samo radi higijene već i sresti prijatelje, vidjeti druge i - biti viđen.
U termama se slušala glazba, čitala poezija, gledale predstave i vještine žonglera i vodile se filozofske rasprave. Namjena termi bila je stimulacija i tijela i duha.

Alma-Tadema: A Reading for Homer


Photobucket - Video and Image Hosting

Javna su kupališta u Rimu osnovana u 2. stoljeću i prvo su bila namijenjena samo muškarcima, a tek kasnije su pristup dobile i žene.
Većina je rimskih termi ukrašena skulpturama i mozaicima. Neke su terme bile tako velike da su mogle primiti na tisuće posjetitelja.


Lijepe kupačice,
William Bouguereau i Jean-Léon Gérôme

One se ne kupaju u rimskim termama, već u haremskom kupatilu ... ili u prirodi.

Gérôme
Bouguereau



Reference

almatadema
Apodyterium
ancienthistory

lostempires



Post je objavljen 05.01.2007. u 07:15 sati.