Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pandorabox666

Marketing

ja u zrcalu iskrenosti

Čovjek moralno djeluje. Može li čovjek pogrešno djelovati zbog svojih predrasuda i svojih loših osobina? Ili baš suprotno, možemo li nekad djelovati loše upravo zbog naših dobrih osobina, osobina kojima se ponosimo i kojima se svi dive?
Koje su to zapravo dobre osobine? Mislim da to ovisi o čovjeku. Neka moja mana je možda kvaliteta drugog čovjeka jer je on koristi na drugi način, pa se ne vidi njeno loše djelovanje.
Kad gledam sebe kao osobu, prvo zapažam loše osobine, a tek onda dobre. Podcjenjujem li se? Mislim da ne. Mislim da bi se baš iz toga dala iščitati nesebičnost kao vrlina. Kvalitete kod sebe najbolje možemo prepoznati ako razmišljamo o svojim nedostatcima. Tako zapravo dolazimo do logičnih zaključaka o sebi kao čovjeku i okolini. Moramo biti svjesni sebe isto kao i drugih.
Koje su moje mane? Tvrdoglava sam, nisam tolerantna i prebrzo osuđujem ljude. Ne ponosim se time, ali ja sam jednostavno takva. U zadnje vrijeme pokušavam iskorijeniti te mane i gledati na svijet drugačijim očima, no nitko nije savršen pa tako ni ja. Da se mijenjam ili ne? Ako se čovjek promijeni, izgubi li se ona nit kod njega? Ne bih rekla, no mislim da se nitko ne može zapravo u potpunosti promijeniti, možemo samo znatno ublažiti naše mane, ali one su zapravo uvijek prisutne u nama. "Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada".
Koje su moje vrline? Iskrena sam, volim pomagati drugima, odlučna sam, pravedna ali lukava, marljiva, ponekad entuzijastična i poštujem tuđa mišljenja i običaje. Iako će vjerojatno svaka osoba kod sebe nabrojiti više vrlina nego mana ne znači da je ona umišljena, već da želi istaknuti svoje kvalitete i prikazati se onakvom kakva zapravo jest. Vrline treba razvijati i iskoristiti ih, te se pred drugima dokazati kao dobra osoba, a to je, po mojem mišljenju, često najteže…

Ja u zrcalu iskrenosti…Važno je biti iskren prema drugima, a isto tako i prema sebi. Ne smijemo se podcjenjivati, a ni pretjerivati jer uvijek postoji netko bolji od nas. Moramo to priznati, moramo biti svjesni svojih kvaliteta isto kao i svojih mana. Moramo se pogledati iznutra jer naša djela su odraz nas kao osoba…


Post je objavljen 26.12.2006. u 16:52 sati.