Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Kukuruzne perspektive (SAD)

Paor:

I dok u Hrvatskoj gotovo da nema polj. kulture koja ima svjetlu i prosperitetnu budućnost, u SAD se ta perspektiva predviđa barem proizvođačima kukuruza. U članku Michigan corn growers gleeful as ethanol pushes up price se iznosi par konotacija glede toga.

Ukratko:
Michigenski farmeri prepoznaju zlatnu vrijednost svojih polja. Vječna zabrinutost oko kukuruzne žetve, rokova, prodaja, naplata kao da postaje prošlost.
Cijene kukuruza rapidno rastu. Cijena je od kolovoza do listopada udvostručena - na 3,5 dolara/bushel. (bushel = cca 25,4kg).
A sve to zahvaljujući povćanoj upotrebi etanola koji se dobiva od kukuruza.

U SAD su mjerodavni odlučili smanjiti ovisnost o uvoznim enregentima upravo povećanjem vlastite proizvodnje biogoriva.
Tržište vrijednosnica na burzama su također prepoznala novonastalu situaciju pa farmeri sad imaju premoć u pregovorima za narednu sjetvu i urod.
Ovo nije napuhani balon, ovo je stvarnost - složni su svi u tom lancu. Očekivanja su tolika da se očekuju veliki pomaci i u ukupnom agrobiznisu.

Danas se u SAD koristi oko 10% etanolbaziranih goriva, ali se predviđa da će taj postotak i dalje rasti. U vezi toga, i federalni poticaji u sferi energije su usmjereni prema izgradnji postrojenja za etanol. Već etablirani pogoni i oni koji su u izgradnji imaju kapacitet za preradu 225 mil. t kukuruza, što čini čak 84% ukupne SAD godišnje proizvodnje kukuruza. Farmeri s pravom planiraju povećanja kukuruzne površine.

Međutim, postoje i konrtaefekti: povišenje cijena mesa i jaja, jer je jasno da je kukuruz i inače imao značajan udio u cijeni koštanja stočarke produkcije. S tim u vezi, i stočari s velikim zanimanje prate razvoj situacije na kukuruznom tržištu.

- Možda ćete biti sretni kad dođete na benzinsku pumpu, ali da li će biti tako kad dođete u trgovinu po špeceraj - pita se Paul Wylie, stručnjak u agrobiznisu.





Post je objavljen 26.12.2006. u 11:06 sati.