Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

Otvoreno nebo

Te večeri , ili noći , kad je Marija rodila Isusa, zbor anđela je posjetio ovaj naš svijet-ovu našu dimenziju. Pjesmom su proslavili rođenje Djeteta –rođenje Spasitelja. To isto nebo će primiti i Isusa i Mariju kad budu odlazili sa ovoga svijeta . Isus će otići uznesenjem, a netko vjeruje da je i Marija tako napustila ove naše 'krajeve '. No , neupitno je da su dušom i duhom otišli u ' Nebo' !
Kako mi zamišljamo to nebo koje se otvorilo na Badnju noć ? Osim anđela , kakvi su
'stanovnici ' tog nebeskog kraja ? Što rade ta bića i kakve su moći i zadaće tih bića ?
Mnogo bi mogli o tome i Biblija nam daje mnoge odgovore o ustrojstvu tog 'svijeta'. Mi se zapravo u svakom 'Oče našu' molimo da taj svijet , to nebo dođe na zemlju. Poglavar svega toga je Stvoritelj , Bog , i jedino On je svemoćan, jedino On je sveprisutan.
Stoga On i može čuti sve molitve koje Mu se upućuju. Da li Marija, sv. Franjo ili sv. Antun , Abraham ili Mojsije , koji se svi nalaze tamo , mogu uopće čuti svaku molitvu koja se njima uputi ? Kako funkcionira sustav (tele)komunikacija 'tamo gore' ? Vjerojatno se možemo složiti oko toga da sve te svete osobe , koja su stvorenja , nikako ne mogu biti u rangu sa Stvoriteljem. Možda većinu molitava niti ne čuju ? Znam , to je uznemirujuća i za nekog heretična misao, ali odakle nam garancija da sve te osobe kojima se ljudi mole , doista i čuje sve te molitve ? Ako i čuju da li je njihova zadaća da posreduju te molitve u tom visoko uređenom svijetu (–koje je kraljevstvo sa Kraljem na čelu)? Ako i posreduju molitve, kome posreduju ? Posreduju Posredniku a to je Isus ! A za Isusa ne trebamo nikakvog posrednika ! Isusu imamo direktan pristup i Ocu imamo direktan izravan pristup po Isusovom imenu – po osobi Isusa ! Stoga ja sve to smatram jednim oblikom kršćanskog folklora u našim krajevima- vrstom ukrasa i tradicije.
Hvala Bogu što ima razumijevanja za sve naše kulturne i supkulturne ekspresije , pa ih milostivo sasluša i onda dalje vodi.
Ovo je dan koji nije Isusov rođendan , ali se sjećamo Isusovog rođenja . Isus je rođen od Marije , Bog od žene. Moguće je da je Marija kasnije još rađala, jer nam Biblija spominje braću Isusovu. U mojim očima to ne umanjuje Marijinu svetost i posebnost.
Također ne sumnjam da je i Marija i Josip i sve mnoštvo Bogu vjernih osoba ušlo u 'nebo ', to nebo koje se Badnje noći otvorilo , i ne sumnjam da je samo jedan ( vrhovni ) posrednik između 'neba' i zemlje. On je rođen , tijelom postao , te večeri kad se 'nebo ' otvorilo !



Post je objavljen 24.12.2006. u 20:39 sati.