Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nihonkichigai

Marketing

Rođendan japanskog cara Akihita

Image Hosted by ImageShack.us

125.car Akihito

Danas(jučer),23.prosinca je (bio) 73.rođendan sadašnjeg 125.japanskog cara Akihita čiji je predak 1.japanski car Jimmu tenno započeo vladavinu jap.carske obitelji prije 2666 godina.Akihito nije
kontroverzan kao što je bio njegov otac car Showa,u nas poznatiji kao Hirohito,a vladao je najdulje od svih jap.careva(1926-1989).Možda su tada bila druga vremena nego sada koja nose i druge situacije i probleme carskoj obitelji i Japanu.

Image Hosted by ImageShack.us

124.car Showa(Hirohito)


Dok je car Akihito bio u teenegerskoj dobi tada kao princu prijestolonasljedniku,mentor za engleski jezik mu je bio Reginald Horace Blyth(1898-1964),englez koji je napisao najbolje knjige o haiku,
zenu i Japanu na nejapanskim jezicima.Kod nas je prevedena samo jedna njegova knjiga koliko znam. To je o knjiga o japanskom humoru.Genijalna knjiga !Što reći(za Blytha vidi ovdje)Iako je u nas totalno nepoznat,Blyth je,po mom skromnom mišljenju, jedan od najvećih ljudi koji su koračali ovim napaćenim planetom.

Image Hosted by ImageShack.us

R.H.Blyth


U našim novinama mogli smo pročitati da su hobiji cara Akihita entomologia(ukratko pručavanje kukaca) i botanika.Napisao je niz članaka o ribama u raznim časopisima.Također sam pročitao da svira piano i harfu.To bih baš volio vidjeti!
Car je zajedno sa caricom Michiko bio u Hrvatskoj 60-ih godina kao i njihova jedina kći princeza Sayako koja je bila u Hrvatskoj 2002.godine.

Kod cara na rođendanu,vidi kućanica u japanu

Image Hosted by ImageShack.us

car Akihito i carica Michiko

Image Hosted by ImageShack.us

princeza Sayako

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

obiteljsko stablo carske obitelji



















Post je objavljen 23.12.2006. u 23:11 sati.