Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cocktailbridge

Marketing

Master Play od Reesa

Uželio sam se dobre knjige. Već je i vrijeme, došao sam u Dubrovnik prije tri mjeseca i nikako da se spojim sa bridž knjigom. Stalno neki sam svoj majstor forumi ili računarstvo. Ali sad slijedi sedam dana kolektivnog odmora i praznika. Nakon što natučem par kila slijedi ugodno preživanje u toploj sobi i knjigica. Idem po drugi put čitati 'Master Play in Contract Bridge' od Terence Reese-a. Odlična je knjiga sa zanimljivim bordovima i objašnjenjima tehnike igre.



Knjiga 'Master Play' podijeljena je u četiri dijela: zaključivanje (Interference and Hypothesis), igra sa adutima (Around the trump suit), taktika (The field of tactics) i tehnika izigravanja (Matters of Technique). U slijedeća četiri nastavka dat ću pregled svakog dijela knjige.

Odličan web site o Terencu Reesu održava Ates Gulcugil sa gomilom linkova i članaka o velikom majstoru. To je ovaj koji drži karte u zraku tako da svih 47 kibica mogu barem pratiti kad ne mogu shvatiti.

Image Hosted by ImageShack.us


Terence Reese rođen je 1913 u Epsonu u Velikoj Britaniji. Naučio je igrati Auction bridž sa sedam godina a sa 14 je već nastupao na turnirima. Završio je računovodstvo na Oxfordu i počeo raditi u Harrodsu ali je uskoro prešao u uredništvo British Bridge World-a i 1938 izdao prvu knjigu. Njegov partnership sa Borisom Shapirom nastao je 1944 i postao najuspješniji i najpoznatiji britanski par svih vremena. Bili su evropski prvaci 1948, 1949, 1954, 1963 i 1964 a 1955 su osvojili i svjetsko parsko prvenstvo. Par se razišao nakon neslavne epizode u Buenos Airesu koja je digla svjetsku prašinu. Reese je također proglašen za najboljeg bridž autora svih vremena. Svoju najuspjeliju knjigu 'Reese on play' izdao je 1948 a prvi je počeo pisati članke o izigravanju u prvom licu sa svim elementima toka misli vrhunskog bridž igrača. Oženio je 1970 trideset godina mlađu suprugu Alwyn koja mu nikad nije mnogo prigovarala s obzirom da je pred kraj života bio gluh ko top. Preminuo je 1996 godine. Odličnu biografiju možete naći na web stranici juniorskog timskog prvenstva Evrope u Torquayu 2002 godine. U slučaju da želite biti bolji od Roberta Pauletića zatrebati će Vam podatak da je navijao za Queen's Park Rangers iz Londona.





Post je objavljen 23.12.2006. u 21:25 sati.