Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fannyhorse

Marketing

OSNOVE JAHANJA

PRILAZAK KONJU

U večini školi jahanja konj se nalazi u štali tako da mu jahač prilazi s leđa.
Jahač postupa tako da stane iza konja, te glasno kaže PRIMI. Konj će se na tu komandu pomaknuti u desnu stranu puštajući jahača da mu priđe i uđe u box sa lijeve strane. Ako se konj nije pomaknuo u desno komandu treba ponoviti.

Dakle izdvajamo:
1. Komanda konju za ulazak u box je PRIMI
2. Konju se uvijek i isključivo prilazi s lijeve strane
SEDLANJE KONJA

Nakon što smo ušli u box i prišli konju, nije obaveza, ali je kultura podragati konja i malo porazgovarati s njim da ga se opusti i na kraju krajeva ophodi s njim s minimum poštovanja koje konj zaslužuje.
Sedlo se postavlja što bliže grebenu konja i potrebno ga je što čvršće stegnuti u protivnom sedlo bi se za vrijeme jahanje moglo prevrnuti što bi uzrokovalo padom.
Nadalje, kad je sedlo pričvršćeno, trebaju se prilagoditi uzengije. Uzengije su onaj dio sedla u kojem jahač drži noge. Naime dužima uzengija školski bi trebala biti od vrha prstiju do pod pazuh ako mjerimo sa unutarnje strane ruku. Dakle ispružene prste položimo na dio koji počinje na sedlu a metalni dio bi na trebao doči točno pod pazuh. Ako je kraća ili duža treba je podesiti.
Nakon što smo sredili uzengije treba konju staviti uzde. To nije komplicirana radnja ali ju je jako teško opisati pa ćemo to ostaviti ipak za samo školu jahanja
UZJAHIVANJE KONJA

Kao što se konju uvijek prilazi s lijeve strane, tako se konja i uzjahiva uvijek s njegove lijeve strane.
Kao prvo prebacimo dizgine ( remen koji se drži u rukama i s kojim upravljamo konjem ) preko vrata konju. Uhvatimo ih lijevom rukom kod sedla, lijevu nogu stavimo u uzengiju, malo se odbacimo te desnu nogu prebacimo preko konja.
LAKI KAS

Postoje dva načina trčanja kod konja. Kas i galop.
Postoje dvije vrste kasa, "Laki kas" i "sjedeći kas"

Laki kas se izvodi tako da kad konj u trku jednom nogom stane na tlo ustanemo iz sedla pomoću uzengija na koje se osovimo, a kad stane drugom sjednemo u sedlo. Dakle npr. lijeva noga - ustajanje iz sedla, desna noga sjedanje u sedlo. To na prvi pogled djeluje teško i zbunjujuće, ali vjerujte nije teško. Prvih nekoliko minuta to početniku djeluje nemoguće i teško se hvata ritam, ali kad ga se jednom uhvati nikada se ne zaboravlja kao niti vožnja biciklom.

Važna napomena:
Ako jašemo u krug jaši se obavezno na vanjsku nogu.
Što znači jahati na vanjsku nogu? Znači kad konj vanjskom nogom stane na zemlju tada sjedimo u sedlu, a kad unutarnjom nogom stane na zemlju ustajemo iz sedla.
Zašto je to važno? Unutarnja noga konja opterečena je več samim trčanjem u krug, ako ju još opteretimo sjedajuči na nju pri lakom kasu, noga se previše opterečuje pa može s vremenom doći do povrede.
Ako se jaši prirodi, dakle ravnom linijom, svejedno je na koju nogu jašimo s tim da se preporuča da se za vrijeme jahanja nekoliko puta promjeni noga na koju se jaši.
SJEDEĆI KAS

Dakle u Lakom kasu se dižemo i sjedamo u sedlo svakim udarom njegove noge u tlo.
Za razliku od njega Sjedeći kas je kao što mu i sam naziv kaže opušteno sjedanje na konju dok konj trči u kasu. Tijelo je opušteno, zdjelica prati ritmično gibanje konja. Ako jahač nije opušten poskakivati će na konju što neće biti udobno niti konju niti jahaču, zato se pokušajte maksimalno opustiti i pratiti konja
VJEŽBE NA KONJU

U nekim će školama prije nego vas puste u galop napraviti s vama nekoliko vježbi na konju. Radi se o 3-4 lagane vježbe gdje se vidi koliko je jahač opušten na konju. Ukoliko je jahač krut i neopušten i nalazi se u grču ne pušta ga se u galop. Iako je galop sam po sebi jednostavniji od kasa, u galopu se ipak razvijaju velike brzine pa se i povrede pri takvim padovima i opasnije, a neopušten jahač, jahač u grču je loš jahač koji lako može pasti.
Sjedne se na konja, konj lagano hoda .. lijevom rukom trebate dodirnuti svoju desnu nogu koja stoji u uzengiji i obrnuto.
Slijedeća vježba je pustiti dizgine iz ruku te opušteno leči na vrat konju tako da vam ruke slobodno vise, zatim se opet uzdignuti u sedlo pa lijevo rukom dotaknuti desdno uho konja i obrnuto.
U slijedećoj vježbi će se od vas također tražiti da pustite dizgine te da legnete na leđa konju te da tako lagano jašete 10-tak sekundi. Možda djeluje leško ali nije vjerujte. Ako vam te vježbe ne leže prije prvog galopa još će se malo poraditi s vama
GALOP

Galop je najlijepše, najugodnije i čovjeku najprirodnije kretanje konja u kojem jahač i konj postaju jedno biče.
Kao što smo već rekli, Galop nije težak, jahač opušteno sjedni na konju i zdjelicom prati kretanje konja koje liči na lagano njihanje ispod njega. Dakle galop je lagan i ugodan ali se pri njemu mogu razviti i velike brzine pa jahač mora biti maksimalno opušten i spreman za njega.
TIMARENJE KONJA

Nakon jahanja, konja se vrača u njegov box. Skida mu se uzda i sedlo. Pregledavaju se kopita i noge da slućajno pri jahanju nisu zadobile kakvu ozljedu. Četkom se očetka konj a kopita se očiste od blata i kamenčića.
Konja se može nagraditi mrk vom ili jabukom. Šećer je dobro izbjegavati zbog zuba.

PREUZETO SA :http://svijet-ljubimaca.com/forum

Post je objavljen 23.12.2006. u 12:11 sati.