Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vanmorrison

Marketing

Beč

Napokon da sam uhvatila malo vremena da osvježim svoj dragi blog. Zadnjih dana nisam imala niti malo vremena, ma nisam tjedan dana upalila komp, a kamoli da sam bila na internetu. Prošli tjedan je na poslu bila tolka ludnica, da se divim sama sebi kako sam to izdržala. Fala bogu ovaj tjedan je nešto mirniji, samo što me izluđuju sa dostavama kojekakvih poklona. Uglavnom, krajem prošlog tjedna sam bila na božićnoj zabavi i moram priznati da mi je bilo jako jako lijepo, bila je iznimno lijepa dvorana prije svega, a i bila je jako fina klopa. Od papice ste mogli naći svačega, od palente rezane na kockice sa finim umakom od liganja, tjestenine s tunom, sve do malih povrtnih sendviča, mnjac. Nažalost nisam se dugo zadržala na zabavi, jer smo ujutro pičili u Beč. Krenuli smo u 6 ujutro, a u Beču smo bili u 12 popodne, a isto toliko nam je trebalo i natrag. Čim smo došli dobili smo 4 sata vremena za šopingiranje i obilazak užeg centra po vlastitom izboru. Moj dragi i ja odmah smo se uputili prema Mariahilfer Strasse-u, i utrčali u prvu mjenjačnicu, i skoro pali na dupe kada smo vidjeli tečaj. Tečaj je 8,7!!! Kako nismo sve novce stigli promjeniti kod nas, tako sam se ja nadala da ćemo ostatak uspjeti promjeniti bar na granici, ali nažalost mjenjačnica se na granici otvarala tek u 8, pa nismo mogli čekati. Uglavnom, u mjenjačnici sam izvadila 800 kn i zamolila neka mi promjeni u eure, i kada sam vidla da mi je dala samo 75 eura skoro me šlag strefil. Izgubila sam 150 kn. To mi je pouka za ubuduće.
Nakon toga smo uletjeli u prvi H&M dućan i bacili se na odabir. Inače, meni je jako teško naći nešto u H&M-u po mom ukusu, ali uspjela sam naći dvije zgodne i jeftine majčice. Inače mi puno boljih stvari ima u Zari. Jest da su nešto malo skuplje, ali su kvalitetnije.

Sami centar je okićen do posljednjeg detalja.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
Stvarno se može osjetiti pravi božićni ugođaj. Na svakom većem trgu nalaze se božićni sajmovi i sve miriši po kuhanom vinu i kobasicama.
Moram priznati da mi je naljepši sajam bio ispred Rathaus-a, a vjerojatno zato što smo ga posjetili noću kada je bio mrak te je tada sve bilo osvjetljeno lampicama. Čim smo došli na prvi štand vidjela sam da prodaju po komadima svakve kuglice, pa sam odmah počela birati. Izabrala sam si 15- tak kuglica koje sam i masno platila, ali ali ali sve su prekrasne i sve su staklene, tako da ih sada moram posebno paziti. cerek
Natrag u hotel smo se zaputili U Banhom, koji je bio udaljen "samo" 3 stanice. Moram priznati da me je bilo stvarno strah ući u podzemnu i osjećala sam se nelagodno.
Moram naglasiti da smo se doslovno smrzuli, jer je bilo očajno vrijeme. Neznam koliko je bilo stupnjeva ispod ništice, ali znam da me je koža na nogama pekla od hladnoće. Jest da sam bila obučena kao medjed, nažalost ništa nije pomoglo.

Nakon prohladne noći, digli smo se i krenuli lagano na doručak. Za vrijeme doručka diskutirali smo o turi po gradu koja slijedi. Svatko je od nas imao drugi razlog posjeti Beču, pa je bilo vrlo teško zadovoljit sve želje.
Ipak smo se prvo uputili u posjetu dvorcu Schoenbrunn. Nažalost, nismo uspjeli vidjeti njegovu unutrašnjost, ali obećali smo si da ćemo ovo ljeto ponovo u Beč i da ćemo tom prilikom razgledati sve što možemo, uključujući i zoološki vrt koji također nismo imali prilike obići.
Doživljaj dvorca Schenbrunn daleko je ljepši u proljeće i ljeto kada se svi parkovi i vrtovi nalaze u zelenilu. Zimi sve izleda zaista pusto i ne zanimljivo.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Sve što smo od tog ogromnog zdanja i poršine uspjeli obići je vrt Grand Partere i Neptunova fontana.

Image Hosted by ImageShack.us

Vrijeme zadržavanja u Schoenbrunnu je bilo bijednih 30 minuta, pa smo se žurili ko luđaci kako bi stigli na bus. Ja sam ipak odlučila riskirati te sam brzo uskočila u suvenirnicu te kupila par knjiga, te raznih sitnica, i naravno zakasnila na bus. Voditelju se vjerojatno digla kosa na glavi te me je zamolio da drugi puta pokušam doći na vrijeme.

Bus nas je nakon toga odveo u smjeru apartmana Hundertwasser Haus- a. Moram priznati da mi je tamo bilo naljepše. Inače Hundertwasse Haus je blok apartmana moderne arhitekture sagrađenih 1985 godine prema zamisli Friedensreich Hundertwassera. Svaki apartman je označen različitom bojom, a na terasi dominiraju stotine posađenih stabala. Uglavnom jako jako zanimljivo.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Preko puta u ulazu jedne zgrade nalazi se i mali shopping centar sa par dućančića, tj. suvenirnica, caffe barom te predivnom galerijom.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

U galeriji se mogu kupiti slike te reprodukcije na temu Hundertwassera, te radovi mladih umjetnika.

Image Hosted by ImageShack.us

Drugi put kada dođem u Beč obavezno ću ponovno obići taj dio grada, jer mi je stvarno sve ostao u ljepom sjećanju.

Također smo obišli i dvorac Belvedere ( sadašnju galeriju ), te njegove vrtove.
Inače Belvedere je sagradio Johann Lukas von Hildebrandt kao ljetnu rezidenciju princa Eugene-a od Savoya, velikog vojnog zapovjednika čija je pametna strategija uspjela otjerati turke 1683 godine.

Image Hosted by ImageShack.us

Belvedere se inače djeli na dva dijela, tj. sadrži dvije palače povezane formalnim vrtom u francuskom stilu.
Inače, najviše su mi se svidjela glavna vrata gornje palače koja su vrlo raskošna te su napravljena od kovanog željeza, i sad mi je tako žao što ih nisam slikala.
Prije nego što smo krenuli rekla sam si kako ću poslikati svaki i najmanji detalj, ali bilo je toliko hladno, da mi se nije dalo skidati rukavice i vaditi fotoaparat iz torbe. A i sipila je neka kišica, tako da nam je vrijeme skroz pokvarilo planove i raspoloženje.

Obišli smo još i ausrijski parlament, koji je konstruiran kao dio Ringstrassea-a, i koji me zadivio svojom veličinom, Maria - Theresia Platz, te Stephansdom koji je smješten u samom srcu Beča, i u kojem se nalaze urne nekih od Habsburgovaca.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Moram priznati da sam nakon ova 4 dana još uvijek pod dojmom i da sada imam još veću želju upoznati Beč u pravom smislu riječi. Ovo je tek bio početak.

MySpace Layouts



Post je objavljen 21.12.2006. u 18:44 sati.