Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obsijana

Marketing

Legende, i geodet i moja mama

Uglavnom baš sam htio komentirati kako ću vjerojatno saznati da li će se zakon doista primjenjivati od 01.01.2007 ili ne, jer geodet nije došao danas obaviti snimku kuće. Pogledam koliko je sati i ajmo mi njega nazvati, da vidim da li će doći sutra. Ono klasika predstavljanje, razlog zašto zovem i sl., on meni da ponovim kako se zovem i pa mi smo bili jučer na terenu.

Sve je super, točno smo se odmakli od granica susjednih parcela, lijepo smo napravili ovaj famozni kosi zid kako bi bili 4 metra od susjeda, onu naš priručnu baraku naravno moramo srušiti kada dođe vrijeme i sl., no zanimljiv je nastavak priče. Uglavnom spominje kako je izašla neka gospođa koja ih je vidjela i valjda su kratko popričali sa njima.

Ok, sve super. Dogovorimo da ujutro u sljedeći četvrtak dođemo kod njih potpisati papire i zahtjeve, kako bi isti dan mogao on predati papire na katastar, a naravno platiti i ostatak troškova. Ponovo napominje da ima već 30 godina iskustva, da radi u toj brnši i kako nije čuo za tu promjenu i primjenu, no da budu sve ovce na broju i vuk sit, obaviti ćemo to na vrijeme.

Završim razgovor sa njima i odlazim do dnevnog boravka komentirati situaciju sa njihovim dolaskom mišljanja da su došli predvečer kada više nije nikog od nas bilo na terenu, a da je ta spomenuta gospođa, vjerojatno susjeda iz kuće iznad nas. Uglavnom, odmah se mama sjetila njih i pitala ih da li su državni geodeti, a oni kako su privatni, no nisu spomenuli da smo ih zapravo mi tražili i da je to razlog što rade nekakva geodetska mjerenja, što god i kako god. I nekako u tom trenutku su završili sa poslom, te su se pokupili, a mama nije previše pažnje obračala tom događaju. Tata i brat su zidali unutrašnji zid na drugom katu i nisu ih primjetili. Baš me zanima kako bi se dalje razvijala situacija oko geodeta i da li bi oni gurali priču da stignemo predati papire prije 01.01.

Visokonaponski kabel

I onda me ovaj događaj sjetio jedne zanimljive priče oko visokonaponskog voda pored naše parcele. Naime nakon što je betonska ploča bila gotova iznad mislim prizemlja a možda i prvog kata, došao je jedan elektroistrin djelatnik i rekao kako tu negdje prolazi visokonaponski vod (vjerojatno 10 kV) koji povezuje dvije trafostanice i pitao da li smo mi naišli na nekakav kabel dok smo kopali temelje. Mi teški upitnik, kakav crni kabel. On, super, tu negdje ide kabel i kako treba utvrditi gdje je točno. Par dana kasnije stiže ekipa sa nekakvim instrumentima i otkrivaju gdje ide kabel. Uglavnom, ide koso uz dvije susjedne parcele i vrlo blizu ruba naše parcele. Onako blago nas je uhvaila jeza jer smo zapravo mi birali parcelu i odabrali smo prvu od tri, a lako se moglo desiti da smo odabrali neku od niže parcela preko kojih ide visokonaponski kabel i tko zna kakve komplikacije bi imali za gradnju.

By the way, ekipa koja gradi ispod nas prilikom kopanja temelja naišla je na kabel, oštetila ga, izbacila na sat dva kvart iz struje i vjerojatno bi bilo nekakvih komplikacija, da nije sve te parcele prodavao neki pravnik i da je kabel bio zaveden u zemljišne knjige, uz vjerojatno nekakav dogovor. Mislim da su sada struju preusmjerili preko njihovog parkirališta ili nešto slično, no da smo mi bili u pitanju vjerojatno bi bilo kažina.

Post je objavljen 21.12.2006. u 19:00 sati.