Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obsijana

Marketing

Prvih 24 sata mjerenja potrošnje Therma-Ray ploča

Očitano stanje brojila 396,8 kW (u 21:00). Znači u zadnjih 24 sata je potrošeno oko 8.1 kW struje. Naravno da sam se sjetio očitati brojilo ujutro znali bi i točno koliko struje je potrošeno po po jeftinoj tarifi, a koliko po normalnoj no recimo da je bio odnos 2:1 u korist normalne tarife i uz trenutnu cijenu prema HEP-ovom cjeniku za dvotarifni priključak potrošeni iznos bi dobili računicom 8.1*1/3*0.39 kn+8.1*2/3*0.74 kn, što daje 5.05 kn. Sam iznos sam po sebi ne bi davao točnu sliku kada ne bi znali kolika je temperatura bila u tijeku zadnjih 24 sata.

Srećom tu dolazi www.eurometeo.com na djelo. U zadnjih 24 sata temperatura je varirala od noćnih 4 °C, do dnevnih 7 °C i onda naglo pada do 1°C. Kako portal prati isključivo temperaturu sa cijelim brojem, a digitalni temometar u firmi pokazuje temperaturu na jednu decimalu, dobio sam nekakav dojam da ima podatak oko 1 °C niži od našeg testnog mjesta. Za one koji ne znaju, ja inače radim nekoliko stotina metara od mjesta gdje trenutno živimo tako da su podaci prilično dobri. Odlučio sam da zapravo neću pamtiti dnevno kretanje temperature u tijeku dana već ću izračunati srednju vrijednost u tijeku dana, a vjerujem i da je podatak o srednjoj vrijednosti prilično pouzdan jer se temperatura ne mjenja naglo, a jednako takvim odnosom se i mjenja vrijeme potrebno za rad grijača, kako bi održavali ciljanu temperaturu od 23.5 °C. Eurometeo portal pokazuje temperaturu sa zakašnjenjem od dva sata i pretpostaviti ćemo da se temperatura nije mjenjala zadnjih sat i pol te ćemo dobiti prosječnu razliku koju su grijače ploče morale održavati od 17.53 °C. Naravno odnos razlike u temperaturi i količine potrošene struje nije linearan već vjerojatno eksponencijalan, a dakako da je se ovdje ne radi o laboratorijskom testu, već o mnogo realnijem testu grijanja jedne sobe koja uz spavaću ulogu, služi i kao nekakav dnevni prostor (koliko se može dnevni prostor zvati upotreba od 17:00 do recimo maksimalno 24:00 za recimo gledanje tv-a ili korištenja računala). Najbitnije je znati da soba od nekih 8.5 m2, ipak nema samo spavaću ulogu.

Dakle, za 24 sata održavanje temperature sa srednje dnevne temperature od 6 °C (23.5 - 17.53) na temperaturu od 23.5 °C, uz normalnu upotrebu prostorije od 8.5 m2 (cca. 8 sati spavanja, 8 sati prazna, 8 sati dnevni boravak) potrošeno je 5 kn. Naravno ovo je izračun samo na temelju dva mjerenja i ne pokazuje srednju vrijednost. Vidjeti ćemo kasnije da li ovaj podatak ima u sebi ugrađenu neku anomaliju (npr. možda je prozor bio otvoren u toku dana) ili ne.

Post je objavljen 20.12.2006. u 21:03 sati.