Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjiznicarkica

Marketing

Ukrali su mi čaroliju!

Evo, čujem ne smiju se pjevati božićne pjesme prije Božića.U Austriji ukidaju Djeda Mraza ili Djeda Božićnjaka kao američku izmišljotinu.Čitam i o jaslicama da nisu bila sveta tri kralja, odnosno da su imena dobili tek u 4.stoljeću, a ni jasle nisu bile drvene. Vol i magarac također su dodani priči.
Ukrali su mi čaroliju! Ja želim slušati melodije božićnih pjesama čitav prosinac, ja želim vjerovati u jaslice o kakvima mi je baka pričala. Ja želim Djeda Mraza ili Božićnjaka koji donosi darove cijeli mjesec, a prije toga 6. prosinca Sv. Nikolu.
Činjenica da je ta čarolija prosinca protkana konzumerizmom. Ne znam tko od nas ne potroši više na Badnjak nego na Božić, jer malo bakalara, ribe, morskih plodova nije za siromašne. A riba se tradicionalno jede kao najsiromašnije jelo ljudi pred 2000 godina. Ali čemu uzeti te običaje narodu? Pa nek se troši jedan mjesec i na jelo i na poklone, što onda. To je vrijeme kad možemo razveseliti sve oko sebe ( ta tko se ne raduje poklonima , pa bila to i lijepo napisana poruka), obitelji skuhati svečani objed. Čak Crkva prigovara da se sve zaboravi što je bilo i da smo svi dobri jedni prema drugima samo u ovo predbožićno vrijeme. Ja bih to gledala s ljepše strane: budimo dobri jedni prema drugima b a r e m u to predbožićno vrijeme. Život je užasno užurban i napet i ovo je vrijeme kad možda malo zastanemo, razmislimo kako bi bili bolji.Možda se ipak ta čarolija dobrote i obilja protegne i na ostale mjesece i godini?

Post je objavljen 20.12.2006. u 10:22 sati.