Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dagoberhr

Marketing

Casa Blanca

El Salvador je, kao i ostale zemlje Centralne Amerike, dominantna katolička zemlja. Međutim, tokom građanskog rata 1980-ih vlada je optužila katoličku Crkvu da je na strani siromašnih i obespravljenih i da, na taj način, podržavaju “komunizam”. Visokopozicionirani crkveni dostojanstvenici su postali cilj vladinih pritisaka. Bogatiji sloj stanovništva je, nezadovoljan ovakvom pozicijom rimokatoličke crkve, odlučio da potraži alternativu. I, našli su je, u protestantizmu (posebno evangelizmu). Stoga je postotak katolika pao na 75%, a broj protestanata je došao na preko 20%.

Vožnja zapadom El Salvadora me dovodi do grada Maja pod nazivom Casa Blanca. Ova kovanica “bijela kuća” se očigledno odnosi na piramide Maja koje su nekada bile od bijelog plastera na površini prekrivajući vulkanski kamen.



Artistička rekonstrukcija velike piramide u gradu Casa Blanca, El Salvador.





Ekskavacija jedne od stepenastih piramida, Casa Blanca, El Salvador.





Obavljena je djelomična rekonstrukcija stepenaste piramide, Casa Blanca, El Salvador.





Spor i detaljan rad na ekskavaciji kako bi se sačuvao originalni oblik piramide, Casa Blanca, El Salvador.





Nakon što se došlo do zidova piramide slijedi njihovo stabiliziranje i rekonstrukcija, Casa Blanca, El Salvador.





Rekonstruirani bočni zidovi stepenaste piramide, Casa Blanca, El Salvador.





Velika piramida je djelomično rekonstruirana tako da vjerno pokazuje različite nivoe – od originalnog vulkanskog kamena, preko travnatih sekcija do rekostruiranih zidova, Casa Blanca, El Salvador.





Maketa kamenih platformi Maja, Casa Blanca, El Salvador.



Sa Casa Blancom sam kompletirao moju posjetu El Salvadoru. Mada na drugoj strani svijeta, ova zemlja ima vrlo interesantna iskustva koja se, očigledno, mogu primijeniti na proces ekskavacija i rekonstrukcija građevinskih objekata iz daleke prošlosti i u BiH.

Nakon kraćeg odmora od dva dana na Pacifičkoj obali i pješčanim plažama u blizni La Libertada bilo je vrijeme za povratak.

Sada sam se ponovo mogao u potpunosti posvetiti Bosanskoj piramidalnoj strukturi.

Post je objavljen 20.12.2006. u 00:17 sati.