Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Tamjan

Photobucket - Video and Image Hosting

Tamjan, miris koji opušta i liječi. Od davnina se koristi u religioznim obredima i vjerojatno je svima znan. Bio je cijenjen poput zlata, smatrao se znakom moći i blagostanja.
Ta mirisna smola dobiva se iz niskog listopadnog drveta koje se zove Boswellia, a vrste iz kojih se dobiva najbolja smola su: Boswellia Carteri, Boswellia Sacara i Boswellia Serrata.
Drvo je veoma zahtjevno i raste samo na svom prirodnom staništu na vapnenastom i kamenitom tlu između 500 i 1500 metara nadmorske visine (južna Arabija, južna Indija i središnji dio Afrike od Nigerije do Somalije). Pokušalo se sa uzgajanjem u drugim krajevima, no nije išlo.

Smola se dobiva zarezivanjem kore drveta (koja je inače jako nježna) u proljeće. Iz rana se izlučuje sok koji se djelovanjem sunca stvrdne u smolu. Smola se sakuplja u listopadu, a jedno drvo može izlučiti i do 8 kg smole. Mora se paziti da smola ne dođe u dodir s vodom, jer tada jako gubi na vrijednosti. Upravo zbog nekontroliranog iskorištavanja stablu tamjana, olibana ili svete bosvelije prijeti izumiranje.

Suvremene analize pokazale su da drvo tamjana sadrži više od 200 različitih tvari od kojih su mnoge ljekovite. Znači s razlogom su mu još unazad više od 3500 godina pripisali ljekovita svojstva. Fenoli koji nastaju zagrijavanjem tamjana imaju antiseptičko djelovanje, uz to djeluje umirujuće, opuštajuće i pomaže kod depresije.

Eterično ulje tamjana bilo je cijenjeno i kao dodatak kupkama i raznim kremama za njegu lica i tijela (navodno su ga koristile kraljica od Sabe i Kleopatra). U istočnjačkoj medicini odavnina su smolu koristili kao lijek protiv reume.

U današnje vrijeme na tržištu se može naći u obliku zrnaca smole, praška, štapića za dimljenje i kao eterično ulje.

Kupite si dakle tamjan u nekom od ponuđenih oblika i opustite se...


Post je objavljen 19.12.2006. u 18:43 sati.