Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Koja je uloga Nevena Jurice u narko skandalu?

Posljednji skandali u MVPEI-ju vezani uz šverc droge u americi, nizozemskoj i njemačkoj zorno pokazuju da je politički „establišment“ teško korumpiran i ogrezao debelo u kriminalu, a da institucije kao što su obavještajne službe i MUP ne rade svoj posao. Cijelu kronologiju narkomafijaških skandala u MVPEI-ju možete pročitati na POLLitika.com

Ono što posebno bode u oči je činjenica da je na mjestu veleposlanika u americi dobro poznati Neven Jurica, koji je devedesetih neko vrijeme bio veleposlanik u Australiji dok se nije ustanovilo da je nenamjenski potrošio ogromna sredstva hrvatskih poreznih obveznika. Nakon tog skandala Neven Jurica biva povučen s mjesta veleposlanika i vraća se u Zagreb, da bi pobjedom HDZ-a na izborima 2003. Neven Jurica za svoju lojalnost Ivi Sanaderu, bio nagrađen mjestom veleposlanika u Americi. Treba li napomenuti da je prije toga veleposlanik bio Miomir Žužul, čovjek uz kojeg se vežu mnoge afere?

Dakle smjena na čelu veleposlanstva u Americi obavljena je po principu „sjaši Kurta da uzjaše Murta“. Što bi to konkretno značilo? Prema povjerljivim izvorima u MVPEI-ju, veleposlanstvo u Americi jedno je od najrastrošnijih hrvatskih veleposlanstava. Poslati Nevena Juricu na takvo mjesto je kao da ste pustili lisicu u kokošinjac, što bi se uskoro moglo i potvrditi. Prema istom izvoru, od svih hrvatskih veleposlanika u svijetu, samo Neven Jurica ne dostavlja financijska izvješća i ne održava uobičajenu komunikaciju veleposlanstvo - ministarstvo. Drugim riječima nitko ne zna kako se i na što troše novci hrvatskih poreznih obveznika u Americi.

Što to Neven Jurica taji? Pod svjetlom saznanja kako je hrvatski konzulat u Americi sudjelovao u švercu droge, čovjek bi lako mogao pomislit da je možda dio tih sredstava završio upravo u trgovini drogom. O tome možemo samo nagađati jer financijskog izvješća nema.

Kako je Neven Jurica dobar prijatelj Ive Sanader, nitko u MVPEI-ju se ne usuđuje pokrenuti pitanje neizvršavanja veleposlanikovih obaveza jer se zna kako prolaze oni koji previše zapitkuju, pa bilo to i po službenoj dužnosti. To što postoji mogućnost da se tim novcem kupovala droga izgleda nikog nije briga. Ni Sanadera, a ni državnog odvjetnika Bajića koji je još prije godinu dana dobio nalog da istraži slučaj s drogom, a rezultata do danas nema.

Također se postavlja pitanje zašto Stjepan Mesić unatoč svim ovim činjenicama izjavljuje da ne namjerava za sad pozvati Nevena Juricu da objasni posljednji skandal koji se dogodio pod njegovim vodstvom hrvatske misije u Americi?

Post je objavljen 18.12.2006. u 10:10 sati.