Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/univerzum

Marketing

C.W. Leadbeater - Nevidljivi pomagači 44. dio

Uskoro je izbio rat i oba su brata unovačena . Julian nije imao sreće . Ubrzo je ranjen i onesposobljen za vojnu službu. I tako je ostao kod kuće gdje nije mogao izbjeći druženje s Uršulom koju je volio više nego ikada . Uskoro je i ona postala svijesna njegovih osjećaja i na vlastiti užas otkrila da ih uzvraća . Među mladim ljudima nije bila izmjenjena ni jedna ljubavna riječ . Oboje su bili posramnjeni zbog svojih strasti, osjećajući se nevjerno prema vojniku u ratu koji naravno ni u šta nije sumnjao .
Vrijeme je prolazilo , a Julian i Uršula osjećali su veće nezadovoljstvo . Čak je i Harold prilikom svoje kratke posjete , osjećao da nešto nije u redu iako nije znao što .

Uskoro je Harold ubijen , poginuo je vodeći svoje ljude u pobjedu . Smrt je pojmio krajnje filozofski . Jedino je žalio Juliana i Uršulu jer je znao da će oboje osjećati veliku tugu . Nastojeći im ublažiti bol gotovo stalno se nalazio uz njih . Profinjenom sposobnošću opažanja kakva je karakteristična za astralni svijet uskoro je otkrio jaku privlačnost među njima . Odmah je u tome vidio nadu brzog olakšanja i utjehe za oboje .
Pokušao ih je ohrabriti . Jake predrasude u njihovim umovima dovele su do krivog razumjevanja njegovih dobronamjernih pokušaja kojima je nastojao na njih utjecati .

Haroldove česte astralne posjete stalno su držali u svom umu . Što je intenzivnije nametao svoj lik više su se sramili svoje nelojalnosti prema njemu i ostali su uporni u naumu da odole iskušenju . Uršula se mentalno zavjetovala da će čitav život posvetiti samotnom životu . U međuvremenu se harold zabrinuo nad njihovom neobjašnjivom nenaklonošću prihvaćanja poteškoća koje je toliko žudljivo nastojao otkloniti .

Mladi pomagač Cyril ( ne Cyril iz prošlog stoljeća nego njegov nasljednik koji je uzeo njegovo ime ) kojem je dotični slučaj bio povjeren , ubrzo je otkrio da njegov "štićenik "
neće prikloniti svu svoju pažnju astralnom radu sve dok se ne riješi porodični slučaj .
Zbog toga se zajedno sa Haroldom uputio u njegov prvobitni dom želeći vidjeti dali se nešto može učiniti na razjašnjavanju situacije . Stigli su do Julijana i Uršule koji su šetali šumskim puteljkom ,sretni što su zajedno ali u isto vrijeme osjećajući nelagodu i krivnju .

Cyril im je prvo pokušao utisnuti istinu , ali nije mogao nadići njihovo pogrešno usmjereno vjerovanje . Oni su osjećali energične sugestije , da Harold odobrava njihovu vezu , ali prepoznavali su je kao iluziju rođenu iz bolesne želje .

Post je objavljen 17.12.2006. u 10:29 sati.