Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/endimion17

Marketing

Fotografija #14 - Blogger


Vrijeme: 17.08.2006. 23:40
Apertura: 2.8
Duljina ekspozicije: 30 s
ISO: 400


Naslov pjesme je ovdje potpuno točan.
Sigurno se pitate što nije u redu sa slikom. Kao prvo, to sam ja.
Aparat je bio na zemlji i gledao gotovo ravno u zenit.
Kao drugo, otkad je aparat nesretnim slučajem bio aterirao na pod, na noćnim slikama pod nekim uvjetima (određeno osvjetljenje, najviša osjetljivost CCD-a) ostaju analogne smetnje. Iako znaju živcirati, ovdje baš nekako pristaju. Ako netko zna u čemu je problem, može mi dati savjet.

Vama ostavljam pogađanje položaja u kojem sam stajao više od pola minute i cijeli se jadan ukočio u strahu da susjedi ne budu mislili da imaju susjeda manijaka koji u mraku radi glupe poze nešto prije ponoći.

Od hrpe zvijezda koje se vide na slici, najsjajnija zvijezda u gornjem lijevom kutu je Vega (Lira). Najsjajnija kod mojeg vrata (ili brade, hmm) je Deneb (Labud). Mliječna staza je ovaj svijetli prag pun zvijezda što ide ravno vertikalno po slici.

Onaj tko pozna sjeverno nebo, može primijetiti da se zapravo stojim u nekavoj ekstazi ravno ispod Sjevernog Križa (dio Labuda), kojeg čine zvijezde Deneb, Delta Cygni, Sadr, Gienah i Albireo, koji se vide na slici.
Stvar je u tome što je križ naopak. To sam tek sad shvatio. Da sam religiozan, ovo bi mi bilo strašno. Ali nisam, tako da mi je samo lagano sablasno.
Nisam nikakav sotonist, dapače, osuđujem to, jer je glupo i bez racionalne osnove. Tako molim katoličke fanatike da me ne napadaju zbog slike, te sotoniste da me ne hvale i što već čine...

Na sredini Sjevernog križa je inače i najjači stalni izvor tvrdih rentgentskih zraka na cijelom nebu. Da, crna rupa. Ne vidi se (d-uh?).

Eto, sad imate moju sliku. Nemojte se dirati dok je gledate, nisam tako zgodan.


Post je objavljen 15.12.2006. u 18:30 sati.