Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

2007.

Umjesto invokacije.
Evo, dragi prijatelji. Kombinirajući bacanje karata i graha, zdravi razum, čitanje iz prevrnutih fildžana i znanstveni pristup unutar kojeg posebno ističem spektralnu teoriju i multirezolucijsku analizu, evo sam kadar obznaniti što nas čeka u 2007. Za mnom!

Siječanj
i Počelo je loše. Komunalije u Zagrebu su poskupile 11,5%.

ii U istom danu još jedan šok: otkazana je utrka Svjetskog skupa u slalomu za žene koja se trebala održati na Sljemenu. I pored uloženih napora, organizatori nisu uspjeli urediti stazu nakon novih 60 cm snijega koji je nemilice sipao cijelu noć i jutro na dan utrke.

iii Šok i nevjerica i u Gospiću. Žitelji Gospića sa zaprepaštenjem su primili vijest kako su poduzetnik Joso Mraović i sudac Branko Milanović zatečeni u međusobnom rukovanju na javnom mjestu. Obojica su zbog narušavanja javnog reda privedeni u 1. gospićku policijsku stanicu.

iv Bilježimo još i odlazak Prljavog Kazališta i Miše Kovača na zajedničku turneju po SAD. U sklopu turneje planira se održavanje većeg broja koncerata za pripadnike naše i drugih dijaspora. Na put ih je ispratio gradonačelnik Milan Bandić naglasivši kako je gradski holding sufinancirao ovu turneju u skladu s politikom brige o svekolikom hrvatskom nacionalnom korpusu. U zajedničkoj izjavi pred put Houra i Kovač su naglasili kako su posebno za ovu priliku uvježbali neke klasične uspješnice Radeka Brodarca i Dalibora Bruna.


Veljača
i Na početku veljače u našim je medijima osvanula istinski senzacionalna vijest: Justin Case, manager Boba Dylana, potvrdio je kako Dylan razmatra poziv osječkog gradonačelnika Ante Đapića da, kao njegov gost, održi koncert u Osijeku.

ii Nekako u isto vrijeme u Zagreb je, ponešto neočekivano, doputovao Tom Cruise. Uglednog gosta primili su u palači Dverce gradonačelnik Milan Bandić i jedna od njegovih desnih ruku, Danko Ljuština. Domaćine su najviše zanimali pogledi Toma Cruisea na Nicole, Penelope i Katie, te njegovi stavovi o scijentološkoj crkvi.
Kasnije je u izjavi za HRT Cruise naglasio kako je njemu u duhovnim pitanjima (a i inače) prirodnije vjerovati znanstvenicima nego biskupima.
Ova izjava je naišla na zgražanje i oštru osudu u dijelovima naše akademske zajednice. Grupa akademika sutradan je napisala otvoreno pismo isprike Svetom ocu i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. U pismu se akademici energično ograđuju od tih i sličnih blasfemičnih izjava trećerazrednih eksponenata trivijalne "kulture", a osobitu zabrinutost dijele, kako se navodi, zbog politike HRT koja takve izjave vješto popularizira, otkrivajući time kako ta medijska kuća očito nije razčistila s avetima prošlosti.

iii Vrijedno je zabilježiti i poprilično zakašnjelu ispriku gradonačelnika Siska Dinka Pintarića premijeru Sanaderu zbog neprimjerenog ponašanja prigodom gostovanja Vlade RH u Sisku. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček izjavio je kako je premijer Sanader sklon prijeći preko tog nemilog incidenta.

iv
Na kraju burnog mjeseca veljače doživjeli smo i snježno nevrijeme. Ostat će zabilježen podatak kako su 26. veljače grad Cres i obližnje naselje Loznati osvanuli pokriveni 14 cm debelim snježnim okrivačem.


Ožujak.
i U izjavi za HRT Ante Đapić je potvrdio svoj poziv Bobu Dylanu. Skromno je dometnuo kako je nedavno kupio dvije Dylanove kasete za slušanje u automobilu poradi pobližeg upoznavanja s umjetnikovim opusom.

ii Sredinom ožujka dogodio nam se najavljeni štrajk zaposlenih u brodograđevnoj industriji. Nakon tri dana mučnih pregovora postignut je sporazum (najvećma zahvaljujući osobnom angažmanu premijera Sanadera), te je štrajk okončan.

iii U Zagrebu novi skandal. Novinar i zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Davor Butković onesvijestio se za vrijeme večere u poznatom Zg restoranu Posh Spice. Očevici kažu da je u jednom trenutku Butković pozvao konobara te ga upitao za listu šampanjaca koji se u restoranu nude. Kad je konobar prostodušno odgovorio kako je Bakarska vodica ekskluzivni kućni šampanjac, Butković se, prema riječima svjedoka, trenutno oduzeo. Srećom, nakon brze liječničke intervencije Butković je vraćen k svijesti te je upućen na kućnu njegu.
Ovaj nemio događaj nažalost je imao još nemiliji nastavak. Sutradan je vlasnik Posh Spicea Mato P. dostavio Butkoviću, u znak isprike, gajbu Karlovačkog. Kad je Butković ugledao spomenuto Karlovačko na vlastitom kućnom pragu onesvijestio se opet! Iz krugova bliskih Jutarnjem saznalo se da se nesretni Butković uspješno oporavlja te da razmišlja o podizanju sudske tužbe protiv Mate P. zbog perfidne i osobito okrutne provokacije s Karlovačkim.


Travanj
i Mjesec je započeo lošom viješću iz Osijeka. Bob Dylan je odustao od koncerta u Osijeku. Dobro informirani krugovi informirali su i nas ostale kako je Dylan odluku donio najviše zbog debelih i krvožednih osječkih komaraca. Gradonačelnik Đapić je optužio premijera Sanadera da je upravo zbog njegove aljkavosti osječki program suzbijanja komaraca ostao samo slovo na papiru. Gradonačelnik Bandić je, ne glede na te polemične tonove i vodeći se onom "tko odmah daje dvostruko daje", ponudio gradu Osijeku sredstva za letjelicu, dnevnicu za pilota i dvije tone otrova za ličinke. Nažalost, kad je riječ o Dylanovom koncertu, dockan.

ii U Zagrebu je ustanovljena nagrada "dr. Asim Kurjak" za osobita dostignuća u području nehumane reprodukcije znanstvenih radova. Nagrada će se dodijeljivati bienalno, a po potrebi i češće.

iii
Prljavci i Mišo su se trijumfalno vratili s turneje po SAD. Po riječima insajdera, turneja je bila barem dvostruko uspješnija od Severinine iz studenog 2006. Kako se saznaje, Jasenko, Mišo i ekipa za jesen pripremaju novi zajednički pothvat pod radnim naslovom Tour de Deutschland.

iv Segolene Royal postala je šesta predsjednica Pete francuske republike i prva žena na čelu Francuske.

v
Hillary Rhodam Clinton i službeno je ušla u utrku za predsjedničku nominaciju svoje stranke.Svibanj
i Ante Đapić je u intrevjuu danom HRT izjavio kako je zapravo i bolje da je Dylan otkazao koncert u Osijeku. Ovako će, naime, ostati više sredstava za kulturno-umjetnički projekt mnogo važniji za Osijek i Slavoniju.
Intervju je dan povodom potpisa ugovora između grada Osijeka i Jakova Sedlara kojim se Sedlar obvezuje snimiti igrani film/epopeju o životu i djelu Branimira Glavaša. Snimanje se planira započeti u studenom, a do tada će Sedlar angažirati scenarista, producenta i glumce.
Kako je istaknuo Đapić, već sada se zna da će u filmu glumiti Vice Vukojević, Đuro Brodarac, Miroslav Škoro, Slaven Letica, generali Ljubo Ćesić i Ivan Tolj, vlč. Zlatko Sudac, vojni ordinarij Juraj Jezerinac i Reno Sinovčić. Sve ove humane zvijezde unaprijed su se odrekle honorara (izim putnih troškova) za nastup u narečenoj epopeji.

ii U Zagrebu su potpisani i time inaugurirani novi znanstveni projekti za razoblje od idućih 3, odnosno 5 godina. Na prigodnoj svečanoj akademiji koju je svojim nastupom uveličao Marko Perković Thompson ministar Primorac je izjavio kako od danas više ništa ne stoji na putu prema ostvarenju vjekovnog sna o Hrvatskoj kao zemlji znanja.

iii U finalu nogometne Lige prvaka Chelsea je pobijedio Lyon i tako osvojio prestižnu titulu. Najboljim igračem finalne utakmice proglašen je reprezentativac Obale Bjelokosti Didier Drogba.

iv
U Zagrebu je održano svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu. Samo natjecanje je ostalo u sjeni (pa onda zabilježimo da je svjetski prvak postao aktualni olimpijski pobjednik, Južnokorejac Ryu Seung Min) ovećeg diplomatskog skandala. Naime, kompletna reprezentacija DNR Koreje zatražila je u Zagrebu diplomatski azil. U vrlo napetoj atmosferi, neugodnu, moglo bi se reći i mučnu situaciju razriješio je, ah, tko bi drugi, gradonačelnik Milan Bandić. Gradonačelnik je Dragom vođi, predsjedniku DNR Koreje, poslao pismo isprike, sanduk Martella i dvije ping-pong loptice s potpisima Mesića i Sanadera, a nesretnim korejskim igračima, igračicama i funkcionerima osigurao je posao u gradskom holdingu.


Lipanj
i Interna kontrola Posmrtne pripomoći je nakon višegodišnjeg napornog i predanog rada i sagledavanja svih okolnosti utvrdila da Josip Kregar nije zlouporabio ovlasti niti se protupravno okoristio svojim položajem u svrhu dobivanja povlaštenog kredita. Utvrđeno je da je takav kredit pod istim uvjetima i s istom kamatnom stopom mogao dobiti svaki član Nadzornog odbora. Tako su otklonjene sve sumnje te sada J. Kregar bez mrlje u karijeri može obnašati dužnost neokrunjenog ombudsmana za sukob interesa, zlouporabu položaja, nepotizam, korupciju i zlo opće prakse u RH.

ii
Sredinom mjeseca dogodio nam se i štrajk zemljoposjednika zbog neisplaćene stimulacije za proljetnu sjetvu. I ovdje je u pregovorima i smirivanju situacije ključnu ulogu odigrao premijer Sanader. Nakon završetka štrajka premijer je rekao, referirajući se na nedavne štrajkove brodograditelja i prosvjetara, da je sada i najvećim skepticima jasno kako je Hrvatska na pravom putu da postane zemlja znanja, brodogradnje i uljane repice.

iii Knjiga Zrinke Pavlić Svijet&Praktična žena osvojila je godišnju nagradu Jutarnjeg lista.

iv
Slijedeći primjer Zagreba, Kutina i Otočac su prvi gradovi u Hrvatskoj, normalno, nakon metropole, koji su neku od glavnih gradskih ulica preimenovali kako treba te ih nazvali Kutinskom, odnosno Otočačkom. Gradonačelnik Bandić im je na tome srdačno čestitao, te je, iskazujući ponovo ljubav i brigu za cjelokupni nacionalni korpus, obećao stanovnicima spomenutih ulica u rečenim gradovima nadoknaditi troškove prouzročene promjenom adrese.


Nastavit će se.
U srijedu čitajte o nezaboravnom drugom poluvremenu 2007.

Post je objavljen 15.12.2006. u 14:45 sati.