Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Slatki epilog?!


Ministar poljoprivrede Petar Čobanković predstavio je u Saboru prijedlog potvrđivanja Protokola o izmjenama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim se uvode carinske kvote za izvoz šećera iz Hrvatske u Europsku uniju. Prema protokolu, Hrvatska će na tržište zemalja Unije bez carine od iduće godine moći izvesti najviše 180.000 tona šećera na godinu.

Nova izvozna kvota neće ugroziti šećernu industriju, tvrdi resorni ministar, jer je Hrvatska dosad izvozila oko 120 tisuća tona. No oporba pak tvrdi da će problem stvoriti povećanje uvozne kvote koja se sa 7000 tona penje na čak 80.000 tona europskoga šećera.

Iz Hrvatske gospodarske komore stiglo je priopćenje uime triju hrvatskih šećerana u kojem se kaže kako je s novim kvotama otvoren prostor i za plasman šećera na inozemnom tržištu i za plasman na domaćem tržištu jer se ukidaju tzv. C kvote, tj. uvoz subvencioniranog šećera iz Europske unije.

Ukupna proizvodnja hrvatskih šećerana je oko 240.000 tona pa uz izvoz od 180.000 tona ostaje još 120.000 tona koje će šećerane plasirati na domaćem tržištu.

A uvozna kvota od 80.000 tona, objašnjavaju u Komori, aktivira se tek kad Hrvatska ispuni svoju izvoznu kvotu. Da skratim, tri hrvatske šećerane apeliraju na saborske zastupnike da u interesu svih onih koji žive od šećera i šećerne repe prihvate ovaj sporazum, u protivnom bi bilo nemoguće, kažu, nastaviti normalan izvoz šećera tijekom 2007.

Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 14.12.2006. u 19:14 sati.