Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maotze

Marketing

Država pod povećalom

U tijeku je prilično buran tjedan na hrvatskoj političkoj sceni. Ne samo da je Branimir Glavaš opet u fokusu, nego u Saboru raspravljaju o izmjenama ZERP-a i Zakona o sukobu interesa. Bilo je još zanimljivih tema koje sam bio prinuđen propustiti zbog opsega posla. Kraj godine je uvijek dinamičan, odnoseći mi slobodno vrijeme a donoseći prekovremene sate u uredu.

Da ne duljim, nekoliko me ljudi već dulje vrijeme nagovara da napišem post kojim bih jednostavno prikazao sustav državne vlasti. Bolje rečeno, prikazao državu kao Swatch sat.

Osnove

Image Hosted by ImageShack.us

Na slici je prikazana tzv. trodioba državne vlasti. Koncept vlasti u demokraciji je zamišljen tako da svi građani prenose dio svojih prava na tijela državne vlasti koja biraju na izborima. Od tuda sva ta tijela "vuku" svoj legitimitet i svoju moć, odnosno vlast.

Tri grane vlasti su: 1) zakonodavna - predstavlja je Hrvatski sabor; 2) izvršna - predstavlja je Vlada Republike Hrvatske i 3) sudbena - predstavlja je hrvatsko sudstvo.

1) Zakonodavna vlast - Hrvatski sabor

Prema Ustavu Republike Hrvatske u Sabor se bira između 100 i 160 zastupnika, na rok od četiri godine. U ovom sazivu sjedi ih 152. Sabor ima svoja radna tijela - odbore i povjerenstva (popis), u kojima sjede zastupnici. Sastav odbora, uključujući i predsjednike, određuje se sukladno uspjehu na izborima (odnosno broju mjesta koja je pojedina stranka osovojila u parlamentu). Na taj način je onemogućeno da u odborima ili na čelnim mjestima odbora sjede predstavnici samo jedne političke opcije.

Najmanje tri zastupnika jedne političke stranke (odnosno koalicije ili nezavisni zastupnici itd.) mogu osnovati klub zastupnika. Klubovi zastupnika nisu radna tijela. Najčešće se osnivaju prema stranačkoj pripadnosti. Organiziranje zastupnika u klub nosi određene pogodnosti kao što je mogućnost rasprave u trajanju od 15 minuta ili pravo na stanku.

Primarna funkcija Hrvatskog sabora je zakonodavna aktivnost tj. donošenje zakona. U ovlasti Sabora akođer je i donošenje, odnosno promjena Ustava, donošenje proračuna, odlučivanje o ratu i miru, promjeni granica, raspisivanje referenduma...

U idućem postu nastaviti ću pisati o Hrvatskom saboru, točnije o postupku donošenja zakona. Što, gdje, kako, kuda i tko tu koga j***. Nakon toga osvrnuti ću se na preko 300 zaposlenih u Saboru, a i na one koji rade u Vladi i državnim institucijama. Naime želio bih rasčlaniti koja je funkcija profesionalna a koja politička. Bolje rečeno, tko nakon izbora leti iz fotelje a tko ostaje. Naravno ako vas zanima demistifikacija nekog polja vlasti slobodno predložite. Mao će pripremiti povećalo.

MaoTze




Post je objavljen 14.12.2006. u 11:01 sati.