Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sickofitall

Marketing

Poraz istraživačkog novinarstva u Makarskoj Kronici

np Explosions In The Sky – John Peel BBC Sessions Radio One

Sigurno već znate, a oni koji ne, makarski rugby club Makarska Rivijera osvojio je protekli vikend Kup Hrvatske u srazu sa splitskom Nadom. Tom prigodom se i ja pridružujem čestitkama našim ragbijašima i klubu bogate tradicije što je našem gradu donio još jedan sportski trofej!

Makarska Kronika je, naime, popratila događaj s iznimnom pažnjom i dala mu prostor na duplerici druge i treće stranice, potpuno opravdano jer ne osvaja se svaki dan Kup Hrvatske. Međutim, istraživačka intriga glavnog urednika novina, Anđelka Ercega nije zadovoljena s obzirom da je urednik sportske rubrike, Veselko Šimić odbio istražiti navode velikog navijača splitske Nade, našeg prijatelja iz Rockatanskog, Ante Panča. On je u razgovoru s Ercegom proteklu subotu navečer nakon utakmice dok su se ispijala pića u Bookcafeu, rekao da je Nada slabo igrala, i da je izvođač kaznenih udaraca u ekipi Splićana, promašio čak pet kazni, kod rezultata 15:12 za Makarsku Rivijeru. Dodao je, također, da je na sportskom centru tog dana puhalo veliko jugo i da vjerojatno razlog promašajima leži u vremenskim neprilikama za Nadu, a prilikama za Makarsku Rivijeru, što je na kraju pripomoglo pobjedi. Pančo je još dodao da mu se čini da je Nada zaigrala u podmlađenom sastavu. Ovome treba pridodati kako je Pančo dugogodišnji fan Splićana, ali mu u njihovom dvoboju s Makaranima srce ipak kuca lokalpatriotski. Dakle, u Pančovoj teoriji nije se moglo tražiti nikakve zlobe ili makarskog jala koji vlada među sportašima u čijim se krugovima često može čuti minoriziranje uspjeha ragbijaša s teorijom kako se tek nekoliko klubova natječe u nacionalnoj ligi.

Ercegu su ovi navodi zvučali kao popuštanje Nade i htio je to istražiti. Sutradan je naložio Šimiću da ispita cijelu priču, a ovaj je to odbio, smatrajući kako nema govora o tome, već da je sve bilo u duhu sportskog natjecanja jer je on bio tamo i sve vidio. Kao da Pančo nije. No, na tome je sve ostalo. Šimić nije Pančovu izjavu priznao niti je išao tragom nje.
- Istraživačko novinarstvo je doživjelo poraz u redakciji Makarske Kronike - kazao je Erceg na kraju prepričavanja priče u ponedjeljak navečer za stolom u Bookcafeu. Veselko je sjedio njemu s lijeva i samo se smijuljio. U rukama je imao dokaz da se početni sastav Nade na utakmici s Makaranima razlikovao u samo jednom imenu u odnosu na nedavni vrlo važan Nadin nastup u Europskom kupu. No, je li to dovoljno?



Post je objavljen 14.12.2006. u 11:15 sati.