Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Stanovnici Pitomače moraju prikupiti za izgradnju novog Župnog dvora 1 951 000 kuna

Ovih dana stanovnicima Pitomače podjeljeno je pismo našeg novog župnika Ivice Puškadije gdje on traži od svakog kućanstva da sudjeluje sa 750 kuna za plaćanje izgradnje novog Župnog dvora.Cijena Župnog dvora koji je već u izgradnji je 3 300 000 kuna od kojih je Varaždinska biskupija sufinancirala sa 1 300 000 kuna a donacijama građana je prikupljeno oko 49 000 kuna.Ostatak od 1 951 000 kuna po župnikovoj ideji trebali bi platiti stanovnici Pitomače,Općina,poduzeća i obrtnici.

PITOMAČA


PISMO ŽUPNIKA IVICE PUŠKADIJE

Dragi župljani!

Toplo vas pozdravljam kao Vaš župnik. Želio bih Vas ukratko upoznati s dosadašnjim aktivnostima na projektu izgradnje novog župnog dvora.
Dugo vremena govorilo se o potrebi izgradnje novog župnog dvora u Pitomači, koji bi bio adekvatan prostor, primjeren za stanovanje i redoviti pastoral naše župe. Ne samo zbog loših uvjeta stanovanja i vlage u starom župnom dvoru, koji je ujedno i najstarija zgrada u Pitomači (starija i od crkve), nego i zbog popratnih nužno potrebnih prostora za pastoral, svih Vas, župljana naše župe.
«Župni dvor» nije i ne smije biti «župnikov dvor» nego Vaš – župni. Zbog toga su u sklopu nove zgrade, dvije velike dvorane (od 75m˛ i 38m˛), koje će se koristiti za potrebe župnog vjeronauka, kao i za susrete svih grupa i zajednica u župi.
Nadam se, da ćemo u skorije vrijeme osmisliti i igrališta u župnom dvorištu gdje će djeca i mladi imati mogućnost provoditi svoje slobodno vrijeme. Naime, intencija naših biskupa je da sve župe imaju adekvatne prostore za okupljanje mladih; zbog suvremenih zahtjeva pastorala te promjene životnih navika i tempa današnjeg života. Poslanje Crkve je da nas uči ljubavi, poštovanju, dobroti i praštanju. To su temeljne ljudske i vjerničke kvalitete koje bi nas trebale krasiti i po kojima bismo željeli i trebali biti prepoznatljivi. Vjerujem da biste i Vi bili sretniji i sigurniji, kada bi Vaše dijete boravilo u blizini crkve i odrastalo uz ove vrijednosti.
«Župni dvor»je potreban, a vjerujem da će biti i ukras našega mjesta. To je građevina koja će po svojoj konstrukciji i kvaliteti savršeno odgovarati potrebama ove župe. Konačno, i briga biskupije je da gradnja bude kvalitetna, poštuju se svi uvjeti o kvaliteti gradnje i garancijski rokovi, stoga je temeljito pregledana i dorađena projektna dokumentacija, a obuhvaćeni su i svi detalji koji su zbog žurnosti, bili previđeni. Konačna cijena izgradnje iznosi 3 300 000 kn s PDV-om. Biskupija nije samo diktirala uvjete, nego je i velikodušno pomogla izgradnju sa cca. 1 300 000 kn do sada, a donacijom vjernika prikupljno je cca. 49 000 kn.
Ovim sam Vas pismom želio upoznati sa gradnjom, te vas potaknuti da se i Vi svojim prilozima uključite u dovršenje novog župnog dvora.
Također potičem i sve one koji nisu do sada ispunili svoje obveze prema župi i biskupiji u vidu «Obiteljskoga dara» (za ovu je godinu, podmirilo manje od 50% obitelji) da to u što skorije vrijeme učine. Obiteljskim darom se podmiruje župno godišnje zaduženje prema biskupiji. Smatram da bi ga bilo korektno podmiriti, jer je biskupija već sada dala Pitomači dva put više, nego li je Pitomača uplatila biskupiji od kada je taj «Obiteljski dar» uveden.
Do Vas će dolaziti crkveni odbornici, kojima možete dati svoj prilog. Oni će ga ubilježiti u bilježnicu, a Vama će ostaviti «Obiteljsku knjižicu» u koju će upisati datum, iznos i pečat s potpisom. U razgovoru s njima se možete o svemu dodatno informirati, ali i sami doći na župni dvor pogledati izgradnju. Ne bih želio da se ovo shvati kao neka prisila. Uvijek teško i nezahvalno tražiti novac; znam da ste tu najosjetljiviji. Međutim, ovo se radi za sve nas, za Pitomaču; jer župnik će otići (neću ostati za vijek), a zgradu neću nositi sa sobom; ona ostaje za buduće generacije.
Nadam se da ćete crkvene odbornike lijepo primiti, saslušati te prepoznati vrijednost i važnost izgradnje. Molio bih Vas da u skladu sa svojim mogućnostima do svibnja 2007. uplatite svoj novčani prilog, koji prema dosadašnjim procjenama iznosi cca. 750 kn po obitelji.
Toplo se nadam da će našu izgradnju pripomoći i mjesna vlast, a molio bih i sve firme i obrtnike, da se i oni uključe u realizaciju tog projekta.
U nadi da ćemo sagraditi započeto, zahvaljujem onima koji su do sada dali svoj dar i unaprijed zahvaljujem svakome koji će ubuduće pomoći obnovi naše župe!
Neka Vas prati Božji blagoslov i pomoć!

U Pitomači, 25.11.2006.
Vaš župnik Ivica Puškadija

pitomača




Post je objavljen 13.12.2006. u 05:03 sati.